Journalisten Sara Lundin, en polis utanför entrén och dåvarande museichef Björn Springfeldt håller presskonferens om kuppen 1993. Foto: Björn Larsson Ask / TT

Ökända miljonkuppen mot Moderna museet blir podcast-serie

Uppdaterad
Publicerad

1993 stals målningar av Pablo Picasso och George Braque från Moderna Museet till ett värde av 500 miljoner. Rånarna greps snart – tavlorna tog det längre tid att hitta. Ett av mästerverken, Braques Den vita duken, saknas fortfarande. I podcasten Olöst: Konstkuppen får lyssnarna följa historien om stölden och jakten på tavlorna ända in i våren 2020.

Vad gör ett stulet mästerverk med de som kommer i dess väg – poliser, rånare, säkerhetschefer och alldeles vanliga människor? Journalisten Sara Lundin har följt i spåren av de konstverk som stals 1993.

- Det jag tyckte väldigt mycket om med den här historien var att det inte bara handlade om ett coolt brott utan det handlar om de saker och de relationer som det river upp. Folk gör fel, känner skuld, skam och sorg. De visar dådkraft och är fåfänga. Den här historien har allt det. 

Hör journalisten Sara Lundin berätta om podcasten Olöst:Konstkuppen i klippet ovan.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer