• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Författaren och poeten Tobias Berggren har avlidit. Han blev 80 år. Foto: Tobias Röstlund/TT

Poeten Tobias Berggren är död

Publicerad

Författaren och poeten Tobias Berggren har avlidit, det bekräftar anhöriga för Dagens Nyheter. Han blev 80 år.

Tobias Berggren föddes i Stockholm 1940 och debuterade 1969 med diktsamlingen Det nödvändiga är inte klart. Han skrev sammanlagt åtta diktsamlingar, den sista, Intifada, gavs ut 2008.

– Det är svårt att sammanfatta en gärning som sträcker sig över så lång tid, men tveklöst var Tobias Berggren en mycket betydande poet, säger Daniel Sandström, litterär chef på Bonniers förlag till TT.

Tobias Berggren var under sin karriär också verksam som kulturjournalist, översättare och litteraturkritiker och har arbetat för bland annat Aftonbladet och Bonniers litterära magasin.

Tobias Berggren avled under måndagskvällen på Södersjukhuset i Stockholm.

– Han har varit sjuk ganska länge. Det var en odramatisk död och han fick frid, säger hans son, Johan Berggren till DN.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.