Poeter döms till spöstraff och fängelse

Uppdaterad
Publicerad

De persiska poeterna Fateme Ekhtesari och Mehdi Mousavi, som fängslades i Iran efter att Ekhtesari medverkat i Göteborgs poesifestival, har nu fått sina domar.

Poeterna Fateme Ekhtesari och Mehdi Mousavi har dömts till elva och ett halvt respektive nio års fängelse, och nittionio piskrapp vardera, av den iranska staten. Det skriver Göteborgs poesifestival på sin Facebooksida.

De döms för blasfemi, brott mot den islamiska regimen och osedlighet.

Greps efter Sverigebesök

Det var vid Fateme Ekhtesari hemkomst till Iran efter ett Sverigebesök 2013 som de båda greps. Hon hade då framträtt i Stockholm och medverkat vid Göteborgs poesifestival. Båda släpptes mot borgen, men har hållits under bevakning och kallats till regelbundna förhör sedan dess.

Den svenska poeten Athena Farrokhzad reagerade starkt på beskedet.

– Med bestörtning och förtvivlan naturligtvis. Men samtidigt var det heller inte oväntat, med tanke på den iranska statens track record, säger hon till Kulturnyheterna.

”Ohållbart för intellektuella”

– Det krävs inte särskilt mycket för att provocera den iranska staten. Det kan röra sig om alltifrån berättelser om människors liv och kamp i dagens Iran till att skriva explicit om saker som har med kvinnokroppen att göra till exempel.

Athena Farrokhzad säger att situationen i Iran är väldigt svår generellt sett, men ohållbar för intellektuella, författare och journalister.

– Det kan röra sig om att man inte får tillstånd att ge ut sina böcker, för att de går genom censurministeriet. Eller så kan man få sina böcker utgivna, men upplagan dras ändå in.

– Att man inte får utresetillstånd för att lämna landet för att arbeta. Eller att man helt enkelt blir ställd inför rätta, åtalas och döms till piskstraff, långa fängelsestraff eller böter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.