Foto: Foto: Abdul Hibombo/SVT

Pojkarnas hemliga tidning i koncentrationslägret blir pjäs

Publicerad

I koncentrationslägret Theresienstadt utropar några pojkar sin sovsal till en republik, skriver ett demokratiskt manifest och startar en egen tidning. Nu blir denna osannolika berättelse teater i regi av Måns Lagerlöf.

Petr Ginz är 14 år när han anländer till koncentrationslägret Theresienstadt och placeras i hus L 417, kasernen för pojkar mellan 13 och 14 år. Riksteaterns pjäs Några av oss berättar den sanna historien om hur Petr Ginz samlar några pojkar runt sig och i uppror mot nazismen utropar sin sovsal till republiken ShKID, slår fast demokratiska principer som ska råda i sovsalen och startar tidningen Vedem Magazin.

Idén till Vedem (tjeckiska för ”I ledningen”) kommer från Ginz själv, som blir chefredaktör. Genom noveller och poesi, illustrationer och reportage, vittnar pojkarna om tillvaron i lägret. Tidningen ges ut veckovis i ett exemplar som pojkarna läser högt för varandra om kvällarna. Sammanlagt blir det 82 nummer.

– Det som är gripande med den här historien är att de insåg någonstans hur allvarlig situationen de befann sig i var, och det skapade också ett starkt behov av att leva hela sina liv under en mycket kort period, säger Måns Lagerlöf.

”Öppet sår i vår historia”

Pjäsen är skriven av Eva-Maria Dahlin och bygger både på texter ur Vedem Magazin och Petr Ginz dagbok. Måns Lagerlöf menar att förintelsen utgör ett öppet sår i vår historia som måste hållas öppet för att förstå vidden av det brott som nazisterna utsatte framför allt den judiska befolkningen för.

– Det är inte en slump att fascismen och nazismen vinner ny kraft i Europa samtidigt som de sista vittnena från förintelsen håller på att dö. Den här typen av berättelser är ett sätt att vittna om händelserna och att skapa nytt liv i de berättelserna, säger Måns Lagerlöf.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.