Foto: Florian Wieser och Robyn Beck

Polarpriset 2020 till Anna Netrebko och Diane Warren

Uppdaterad
Publicerad

Pristagarna tilldelas en prissumma på en miljon kronor vardera. Det klassiska priset går till ryska Anna Netrebko. Populärmusikpriset går till den amerikanska låtskrivaren Diane Warren.

I år går det klassiska priset till den rysk-österrikiska operasopranen Anna Netrebko och det populärmusikaliska priset går till den amerikanska låtskrivaren Diane Warren.

Anna Netrebko upptäcktes av dirigenten Valieij Gergijev och debuterade 1994 i rollen som Susanna i Figaros bröllop av Mozart, på Mariinskijteatern i Sankt Petersburg. Under sin karriär har hon uppträtt på de flesta av de största operascenerna.

”Hon övertygar en publik som är ovan vid opera, öppnar dörrar och håller klassiker vid liv” och ”När Anna Netrebko uppträder är det omöjligt att se bort”, lyder utdrag ut juryns motivering.

– Man måste älska det här yrket annars är det inte möjligt att arbeta med det detta. Det är slitigt och kräver saker av en som normala människor inte klarar av. Man är en artist, säger Anna Netrebko till Polarpriset i en presentationsvideo.

Diane Warren – en känd doldis

Diane Warren har gjort sig känd för att skriva låtar till artister som Cher, Aretha Franklin, Justin Bieber, Lady Gaga, Beyoncé och Celine Dion. Bland hennes kändare hits finns bland andra Chers If I could turn back time, Aerosmiths Don't want to miss a thing och I was here framförd av Beyoncé.

”Genom hennes fingertoppskänsla har hon valt att arbeta med en bredd av artister. Det finns ingen bättre”, motiverades valet av Polarprisjuryn.

– Jag har inget vidare självförtroende, men jag grundmurat förtroende för min musik, säger Diane Warren i presentationsvideon.

Har delats ut sedan 1992

Polarpriset instiftades 1989 av Stig ”Stikkan” Anderson och ges ”för betydande insatser inom musiken och/eller musiklivet, eller för insatser som bedöms kunna bli av stor betydelse för musiken eller musiklivet, och skall kunna avse alla områden inom eller med nära anknytning till musiken”.

Pristagarna utses av en prisnämnd som består av företrädare för bland annat Sveriges kompositörer och textförfattare, Föreningen svenska tonsättare och Musikförläggarna. 

Polarpriset delades ut för första gången 1992 och gick då till musikern Paul McCartney som, tillsammans med Dietrich Fischer-Dieskau och Chuck Berry, är den enda som inte tagit emot priset personligen.

Prisceremonin äger rum den 9 juni.

Fakta: Tidigare pristagare

Visa

2019: Grandmaster Flash, Play for Change och Anne-Sophie Mutter

2018: Metallica och Afghanistans nationella musikinstitut

2017: Sting och Wayne Shorter

2016: Max Martin och Cecilia Bartoli

2015: Emmylou Harris och Evelyn Glennie

2014: Chuck Berry och Peter Sellars

2013: Youssou N'Dour och Kaija Saariaho

2012: Paul Simon och Yo-Yo Ma

2011: Patti Smith och Kronos Quartet

2010: Björk och Ennio Morricone

2009: Peter Gabriel och José Antonio Abreu

2008: Pink Floyd och Renée Fleming

2007: Sonny Rollins och Steve Reich

2006: Led Zeppelin och Valerij Gergijev

2005: Gilberto Gil och Dietrich Fischer-Dieskau

2004: BB King och György Ligeti

2003: Keith Jarrett

2002: Miriam Makeba och Sofija Gubajdulina

2001: Burt Bacharach, Robert Moog och Karlheinz Stockhausen

2000: Bob Dylan och Isaac Stern

1999: Stevie Wonder och Iannis Xenakis

1998: Ray Charles och Ravi Shankar

1997: Bruce Springsteen och Eric Ericson

1996: Joni Mitchell och Pierre Boulez

1995: Elton John och Mstislav Rostropovitj

1994: Quincy Jones och Nikolaus Harnoncourt

1993: Dizzy Gillespie (postumt) och Witold Lutoslawski

1992: Paul McCartney och de baltiska staterna (Estland, Lettland och Litauen)

TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer