Polisen kan ha eftersökt Ekots källor

Publicerad

Justitiekanslern (JK) har inlett en förundersökning mot polisen i samband med Sveriges Radios avslöjande om ett hemligt kvinnoregister. Misstankar finns om att en polisanställd sökt efter reportrarnas anonyma uppgiftslämnare. Ett allvarligt brott om det skulle visa sig stämma.

I slutet av förra året avslöjade Ekot att Södertörnspolisen drivit ett register innehållandes uppgifter om tusentals kvinnor som anmält att de utsatts för hot och misshandel av närstående.

Registret har bland annat bedömts som kränkande och kan även visa sig vara olagligt. Enligt Sveriges Radio utreds registret nu av både åklagare och Datainspektionen.

Kan leda till fängelse

Det var med hjälp av anonyma källor som Ekots reportrar kunde avslöja innehållet i registret, som flera polischefer först förnekade fanns.

Dessa anonyma uppgiftslämnare är skyddade i svensk grundlag av det så kallade käll- och meddelarskyddet. Det innebär att en myndighet inte har rätt att ta reda på vem som har lämnat information till journalister.

Enligt Sveriges Radio misstänker nu JK att någon inom polisen brutit mot lagen och en förundersökning har därför inletts. Om en eftersökning har skett kan det leda till fängelsestraff.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer