Polisens presstalesperson Per Ek. Foto: Polisen

Polisen om bortplockade realityserien: ”Vi har tagit till oss av kritiken”

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har kritiserats från flera håll för en realityserie som var del av en kampanj för att rekrytera fler poliser. I veckan plockades realityserien ner av polisen, men inte på grund av kritiken, enligt polisens presstalesperson.

Filmsekvenser som publicerats i polisens sociala medier-kanaler som en del av en rekryteringskampanj har kritiserats hårt från flera håll.

Två avsnitt fick plockas ner efter att man bedömt att de bröt mot förundersökningsekretessen. I fredags kom ny kritik: enligt ett tidigare JO-beslut får polisen inte filma folk utan deras samtycke om de inte anhållits, skriver Expressen.

Dessutom anser experter att filmerna är kränkande mot såväl brottsoffer som misstänkta brottslingar.

I måndags plockades alla avsnitt av Ingripandepoliserna, som skulle visa polisernas vardag utan förklaring ner, något som först uppmärksammades av advokat Emma Persson, som varit kritisk mot serien.

”Fel fokus”

Varför har polisen valt att plocka bort avsnitten av Ingripandepoliserna?

– Den delen av kampanjen skulle pågå vecka 48 och 49. Sen finns det flera olika faser av kampanjen, en del är filmerna. Sen är det så att vi tagit till oss av den kritik som kommit och då kände vi samtidigt att om vi lät allt ligga kvar så blir det fel fokus, säger polisens presstalesperson Per Ek.

Vad är det ni har tagit till er av?

– När man gör det här och får frågor och kritik behöver man titta på de frågorna och se vad är det vi behöver tänka på.

Och vad är det?

– Vissa av de här frågorna, en sekvens (den som bryter mot förundersökningssekretessen) behöver utredas, vissa frågor som har kommit kanske vi behöver ställa oss. Hur vi gör de här sakerna. Men det är för tidigt att säga.

Viktigt att utvärdera

Har det begåtts något fel med den här kampanjen?

– Det är viktigt att utvärdera hela kampanjen när den är slut. Däremot är det ju känt att en sekvens, som du refererar till, utreds just nu och även den utredningen får visa om vi borde gjort något annorlunda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.