• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

En bild från Pridefestivalen i Uganda 2014. Foto: TT

Polisräd mot Ugandas Pridefestival – flera gripna

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagskvällen gjorde ugandisk polis en räd mot landets Pridefestival. Flera deltagare har gripits och en person har skadats efter att ha hoppat från ett tak.

Den svenske artisten och hbtq-aktivisten Petter Wallenberg är en av festivalens arrangörer, och befann sig på eventet när polisen ingrep.

– Människor skrek och flydde i panik när poliser beväpnade med maskingevär stormade klubben, skriver Petter Wallenberg på Facebook.

Flera gripna

Det var under Pride-eventet ”Mr and Mrs Uganda Pride” som beväpnad polis intog nattklubben i Kampala där ett hundratal Pride-deltagare samlats. Enligt nyhetsbyrån AP ska ett 20-tal personer ha gripits, och en man skadades svårt när han hoppade från nattklubbens tak för att undkomma poliserna.

Bland de gripna finns bland annat den ugandiske hbtq-aktivisten Frank Mugisha, som nominerades till Nobels fredspris 2014 för sitt arbete för homosexuellas rättigheter i landet.

– Polisen tvingade oss att lägga oss på marken och tog foton, mina vänner inom hbtq-rörelsen i Uganda säger att de kommer att publiceras i lokala medier, skriver Petter Wallenberg. 

Enligt både Petter Wallenberg och Uganda Prides officiella Twitter-konto uppgav polisen att arrangemanget var olagligt. Samtliga gripna släpptes dock på fredagsmorgonen, flera av dem uppger att de har misshandlats av polisen.

Utbredd homofobi i landet

Situationen för hbtq-personer i Uganda är mycket svår, det är olagligt att vara homosexuell i landet och president Yoweri Museveni försökte senast 2014 införa skärpta straff på upp till 14 års fängelse för homosexualitet.

Den lagen infördes dock aldrig, men att vara öppet homsexuell i landet är förenat med livsfara enligt människorättsorganisationen Amnesty. Flera hbtq-aktivister har mördats under 2000-talet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.