Polisspaning på Facebook kritiseras

Uppdaterad
Publicerad

Polisen använder i dag sociala medier i spaningsarbetet. Efter att ha lagt ut en våldsam videofilm inför sina 4.700 följare, får polisen kritik från Advokatsamfundet.

I måndags lade Södermalmspolisen i Stockholm ut bilder och en videofilm från en övervakningskamera för att sprida efterlysningarna efter de unga män som misstänks vara inblandade i en grov misshandel, skriver dn.se.

Arbetsmetoden ifrågasätts nu av Advokatsamfundet.

– Det är en otroligt stor risk att de här personerna pekas ut oskyldigt, man måste komma ihåg att man är oskyldig tills dess att man blir dömd i en domstol, säger generalsekreterare Anne Ramberg till tidningen.

– Vi vet inte att de har begått gärningen, de kanske bara är vittnen, att då sprida det här genom sociala medier kan få oanade konsekvenser. Att ungdomarnas invandrarbakgrund skapar en sådan diskussion gör saken inte bättre, säger Anne Ramberg.

Efter polisens efterlysning på Facebook i måndags, delades inlägget av allmänheten och många kommenterade med kränkande och rasistiska kommentarer. Några av inläggen rensades bort av polisen på tisdagen.

Cirka 4 700 personer följer Södermalmspolisen på Facebook. Totalt finns 35 Facebookkanaler i Stockholm och över 10 Twitterkonton, enligt dn.se.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.