2020 kommer svenskarna inte längre betala tv-avgift som är knuten till att det finns en tv-apparat i hemmet. Foto: TT

Tv-avgiften på väg bort

Uppdaterad
Publicerad

Kulturutskottet klubbade nu på morgonen ett betänkande som innebär att en ny finansieringsmodell av public service ska utredas. Alliansen och socialdemokraterna är överens om att den traditionella tv-avgiften inte kommer att fungera i framtiden och måste bytas ut. 

2020 – när nästa tillståndsperiod för public service startar – kommer svenskarna inte längre betala tv-avgift som är knuten till att det finns en tv-apparat i hemmet. Politikerna vill ha en ”teknikneutral och solidarisk” avgift. 

Bengt Eliasson (FP) har varit en av de pådrivande politikerna i kulturutskottet.

Medier

– I dag tar vi i och med beslutet i kulturutskottet ett stort steg mot ett avskaffande av radio- och tv-avgiften, som den ser ut i dag. Jag är mycket glad över att vi i bred enighet kan ta detta steg framåt, säger han i ett uttalande med anledning av dagens beslut.

– Vi förespråkar en avgift som samlas in av skatteverket, men det ska inte vara en skatt. Public service-bolagen ska inte behöva oroa sig för att deras budget ska avgöras år från år i politiska budgetförhandlingar.

Kan bli kvar

Gunilla Carlsson (S), gruppledare och vice ordförande i kulturutskottet, understryker att det ännu är för tidigt att dra några slutsatser om vad utredningen kommer att komma fram till.

– Det vi har kommit fram till är att regeringen ska tillsätta en utredning som ska titta på finansieringsmodellen för publiv service i framtiden. Den kanske kommer fram till att vi ska ha kvar den modell vi har i dag, säger hon.

Många betalar

Turerna kring hur SVT, UR och Sveriges Radio ska finansieras har varit många. Vd på radiotjänst uttalade sig i slutet av året om att den gällande modellen fungerar fint. Aldrig tidigare har så många svenskar betalat tv-avgift. 

Eva Hamilton, SVT:s förra vd har pläderat för en avgift som innefattar alla tekniska ”manicker” som det går att se tv på – mobiler, datorer, plattor och vanliga tv-apparater. 

SVT har själva gjort en undersökning om hur svenskarna själva vill betala för public service. Den visade att 60 procent vill att avgiften ska tas ut som en extra skatt, antingen öronmärkt eller som del i den stora skattekakan.

Stjärne: Berör nästan alla

SVT:s vd Hanna Stjärne vill samtidigt understryka vikten av att oberoendet för public service värnas.

– Det här är en viktig fråga som berör så gott som alla i Sverige. Det är därför bra att man förtydligat att utredningen ska vara blocköverskridande och parlamentarisk. Det är också bra att man så tydligt markerar att vårt oberoende ska vara en utgångspunkt för utredningen. Beslutet innebär ju inte att tv-avgiften med säkerhet försvinner. Vilken finansieringsform utredningen landar i går inte att veta förrän den är gjord, allt annat vore att förekomma den, säger hon i ett uttalande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet