Moderaterna, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet om den kulturpolitisk styrningen. Foto: Riksdagen

Kulturpolitikerna om nya rapporten: ”Djupt oroväckande”

Publicerad

Kulturpolitisk styrning finns både på kommun-, region- och regeringsnivå och påverkar den konstnärliga friheten negativt. Det visar en ny rapport från Myndigheten för kulturanalys.

– Vi får aldrig lägga oss i det konstnärliga innehållet, säger Vasiliki Tsouplaki (V).

Aron Emilsson är kulturpolitisk talesperson inom Sverigedemokraterna och tycker att rapporten är ”djupt oroväckande”.

– Det pekar på att regeringen ägnar sig åt ett hyckleri av astronomiska mått när man gång efter annan beskyller inte minst Sverigedemokraterna för att vilja styra, reglera och hota det fria konstnärslivet. När nu rapporten pekar på att kulturlivet är politiskt styrt så talar det sitt tydliga språk kring vilka som faktiskt utgör ett hot mot det fria konstlivet och det är regeringen själva, säger han.

”För få killar inom dans”

Emilsson tycker att det måste finnas ramar och strukturer för vad man vill åstadkomma med kulturpolitiken men skulle vilja se fler privata finansiärer av kulturlivet.

Sverigedemokraterna har också velat styra konsten och uttryckt missnöje kring vissa konstverk, vad tänker du kring det?

– Jag ser det som två olika diskussioner. Att vilja åstadkomma sammanhang och gemenskap via kulturen kan man göra både genom det offentliga och det självständiga kulturlivet men till skillnad från regeringen så har inte vi lagt det här identitetspolitiska rastret över i princip hela kultursektorn, säger Aron Emilsson.

Vänsterpartiets kulturpolitiska talesperson Vasiliki Tsouplaki tycker att kulturpolitiken behöver en viss politisk styrning. Hon tror att problemen uppstår då tjänstemännen ska tillämpa idéerna och till exempel göra blanketter.

Armlängds avstånd

– Kulturen ska vara tillgänglig för alla, den är skattefinansierad. Om det är för få killar inom dans och för få kvinnor inom film till exempel, då ska det vara möjligt att sätta in riktade insatser. Men det får aldrig vara så att vi lägger oss i det konstnärliga innehållet, säger Tsouplaki.

Viktor Wärnick (M) ser dock inga som helst fördelar med politisk styrning av kulturen utan önskar nu ett stärkt arbete för att förstärka principen om armlängds avstånd.

– Jag tycker att rapporten bekräftar det vi moderater under en tid påpekat, nämligen att konsten och kulturen blivit mer politiskt styrd och att vi måste göra någonting åt det. Jag tror att det här öppnar upp för en diskussion om hur beroende kulturen i Sverige är av det offentliga, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.