• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industribyggnad på Kongahällavägen, mellan Björlanda och Säve flygplats, på Hisingen i Göteborgs kommun, Västra Götalands län, med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området inom en radie av 3 km att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Foto: G. Paul Burett/AP/TT

Kontroversiell balett om Nurejev ställs in

Uppdaterad
Publicerad

Bolsjojteatern i Moskva har chockat balettvärlden genom att hastigt ställa in den omtalade världspremiären av den biografiska uppsättningen om dansaren Rudolf Nurejev. Bakgrunden föreslås vara av politiska skäl.

Inget officiellt skäl har angivits till varför föreställningen i sista minut stoppats. Men en presskonferens är att vänta under tisdagen. Inom balettvärlden ryktas det dock just nu att produktionens raka porträttering av Nurejevs homosexualitet ansågs opassande för Bolsjojteaterns huvudscen, rapporterar The Guardian.

Nurejev betraktas som en av historiens främsta dansare. Han började sin karriär vid Mariinskijteatern i Sankt Petersburg, men flydde till väst 1961. Han avled 53 år gammal i sviterna av aids 1993. Baletten som skulle haft premiär på tisdag den 11 juli berättar historien om hans liv.

Ställs in trots hyllat genrep

Ett klipp publicerades under gårdagen av teaterns chef Vladimir Urin där han förklarar att baletten ställts in på grund av att den ”inte är färdig”. Enligt The Guardian har ett antal av de närvarande under fredagens genrep via sociala medier kritiserat detta och menar att föreställningen både genererat applåder och hyllningar.

En annan möjlig förklaring till att premiären ställts in är att regissören av produktionen, Kirill Serebrennikov, av ryska myndigheter under senare tid kommit att anses allt mer kontroversiell, skriver BBC. För en tid sen blev regissören förhörd av myndigheter i samband med en misstänkt förskingringshärva i landet. Han har sedan tidigare också kritiserat Rysslands ökade censur på kulturområdet och landets makthavare.

Striktare HBTQ-lagar i landet

Anti-HBTQ-lagarna har under de senaste åren blivit allt striktare i Ryssland. Sedan 2013 finns en lag i landet som förbjuder ”propaganda för icke-traditionella sexuella relationer” riktad mot underåriga. Något som gjort det olagligt att öppet visa homosexuella relationer i det offentliga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer