Kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S) vid regeringens presskonferens. Foto: TT

”Politiskt är Jeanette Gustafsdotter ett oskrivet blad”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Så fick Sverige den första S-märkta kulturministern på femton år – dock en som blev partimedlem först i lördags. Vad det kan innebära får framtiden utvisa – för politiskt är Jeanette Gustafsdotter ett lika oskrivet blad som en gång Alice Bah Kuhnke (MP).

Per Andersson

Redaktör Kulturnyheterna

Nio år som vd på mediehusens branschorganisation TU är den tyngsta beståndsdelen i en meritförteckning som även innehåller vd-posten på Mäklarsamfundet, kommunikationschefsjobbet på Studieförbundet Näringsliv och samhälle, samt ett drygt decennium som journalist. Sedan 2019 har Jeanette Gustafsdotter varit generalsekreterare för museernas intresseorganisation Sveriges museer.  

Ser ut som en robust byråkrat- och chefskarriär. Vilka politiska värderingar eller visioner den nya kulturministern kan tänkas bära på vet vi inget om. Det lilla skåltalsliknande anförande Jeanette Gustafsdotter höll vid regeringspresentationen gav ingen ledtråd om någon politisk identitet.  

Om valet av henne som kulturminister betyder något, så betyder det att Magdalena Andersson vill sätta mediefrågorna i centrum av den socialdemokratiska kulturpolitiken. Och en S-märkt mediepolitik innebär en ambition att värna starka medieföretag över hela landet, samt bevara starka public service-bolag, vilket statsministern själv slog fast i regeringsförklaringen. Eftersom högeroppositionen samlar de tre partier på senare år varit i varierande grad kritiska till public service kan detta möjligen bli en viktig politisk frontlinje, kanske redan i denna valrörelse.  

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.