Popartist får sex månaders fängelse för att ha förolämpat Nilens vattenkvalitet

Uppdaterad
Publicerad

Den egyptiska popartisten Sherine Abdel Wahab döms till sex månaders fängelse efter att ha skämtat om att man blir sjuk av att dricka vatten ur Nilen.

Det var under en konsert i Förenade Arabemiraten i november förra året som popsångerskan blev ombedd av ett fan att spela den nationalpatriotiska låten Har du någonsin druckit från Nilen?, varpå hon svarade ”Nej, då får man snäckfeber!”, skriver The Guardian.

Snäckfeber är en sjukdom som orsakas av vattenlevande parasiter och är vanligt förekommande i Egypten.

Förolämpade Egypten 

Efter kommentaren började en inspelning av konserten där kommentaren fanns med spridas på internet, och på sociala medier skapade arga fans hashtaggen #IWillDrinkFromtheNileandWon'tListentoSherine

Nu döms Sherine Abdel Wahab till sex månaders fängelse för att ha kritiserat Nilens vattenkvalitet och därmed förolämpat Egypten, rapporterar Egypt Independent.

Har hänt förut

Det är inte första gången en artist blir dömd till fängelse för att uppträtt på ett provocerande sätt.

I december dömdes även den egyptiska sångerskan Shyma till två års fängelse för att ha ”uppmuntrat ett utsvävande levnadssätt” efter att i en musikvideo ha ätit en banan på ett – enligt domstolen – sexuellt explicit sätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.