Nallebjörnar seglar på en genrepetition. Foto: Foto: Studio Total

PR-makare nallebjörnskuppade för yttrandefrihet

Uppdaterad
Publicerad

Flög in ett plan utan tillstånd i Vitryssland för att släppa ned gosedjur i fallskärm med budskap om yttrandefrihet.

Studio Total är kända för sin förmåga att trollbinda medierna med sina spexiga aktioner. I Almedalen 2010 låg de bakom Gudrun Schymans uppmärksammade pengabränning för att uppmärksamma löneskillnader.

I morse omkring klockan fem var det dags igen. Enligt ett pressmeddelande flög PR-byrån in ett plan över Minsk, huvudstaden i Vitryssland som också brukar kallas för Europas sista diktatur. Där släppte planet ut 1.000 nallebjörnar med yttrandefrihetsbudskap över staden.

Almedalen 2012

– Vi flög på knappt hundra meters höjd in över ett litet torg. Vi flög lika lågt som kyrktornet nästan. Människor och polis bara ropade och pekade på oss när vi släppte ner nallar, säger piloten i en intervju med Aftonbladet.

Enligt samma intervju var anledningen till aktionen att skapa uppmärksamhet kring situationen i Vitryssland med hjälp av humor.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2012

Mer i ämnet