Pressfrihetsindex upprättas årligen av den internationella press- och yttrandefrihetsorganisationen Reportrar utan gränser. Foto: Reportrar utan gränser

Pressfrihetsindex för 2019: Färre trygga länder för journalister

Uppdaterad
Publicerad

Sverige halkar ned till tredje plats och antalet länder där journalister kan arbeta i säkerhet blir allt färre. Det visar Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex för 2019 som presenterades under torsdagen.

Sedan 2002 har Reportrar utan gränser följt utvecklingen för pressfriheten i världen. Genom att slå ihop sju olika faktorer, som attacker på journalister, landets lagstiftning och journalisters upplevda självcensur, får organisationen ett index på pressfriheten i ett land.

”Ett nytt klimat av rädsla”, så beskriver organisationen år 2019 ur ett pressfrihetsperspektiv. Detta med grund i hur rapporten visar på allt färre länder där journalister kan arbeta i säkerhet och hur auktoritära regimer agerar allt hårdare mot medier och journalister.

– Politiska ledares fientlighet tar sig allt oftare uttryck i allvarliga och återkommande våldshandlingar mot journalister. Det har skapat ett helt nytt klimat av rädsla inte bara hos journalisterna, utan även hos medier överlag. Om vi inte gör något åt detta hotas demokratin och demokratiska processer i hela världen, säger Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser Sverige, i ett pressmeddelande.

Sverige och USA halkar ned

I pressfrihetsindexet för 2019 har Sverige halkat ned från andra till tredje plats. Norge toppar för tredje året rad, följt av Finland.

USA som nu ligger på 48 plats har fallit tre platser i årets index och medieklimatet anses nu vara ”problematiskt” i landet. Hat, drev, dödshot beskriver Reportrar utan gränser som vardag för amerikanska journalister och exemplifiera med att många numera anlitar privata säkerhetsföretag för skydd.

Reportrar utan gränser klassificerar 24 procent av världens länder som ”bra” eller ”ganska bra”, jämfört med 26 procent året innan. Antalet länder som klassas som ”problematiska” ökar – medan länder med en situation som anses ”mycket allvarlig” minskat något.

Fortsatt farligaste regionen

Mellanöstern och Nordafrika fortsätter att vara den svåraste och farligaste regionen för journalister, skriver organisationen. Demokratiska republiken i Kongo är det land där Reportrar utan gränser registrerat flest brott mot journalister – och Somalia är fortsatt Afrikas dödligaste land för journalister.

Efter regeringsskiftet i Etiopien då landets alla fängslade journalister släpptes klättrade landet med 40 placeringar på listan till 110, något som beskrivs som den största förbättringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.