EU-minister Birgitta Ohlsson. Foto: Scanpix

Pride i Belgrad ställs in

Uppdaterad
Publicerad

EU-minister Birgitta Ohlsson och hennes medarbetare uppger att de har fått besked om att lördagens Pride i Belgrad har ställts in.

Beslutet att stoppa paraden har fattats av de serbiska säkerhetstjänsternas samordningskontor, rapporterar nyhetsredaktionen B92 i kväll. Beslutet fattades under ett möte som varade i flera timmar.

För första gången på tre år hoppades arrangörer och aktivister kunna hålla en prideparad i Belgrad på lördagen – om säkerhetsarrangemangen skulle hålla. Men nu är alltså paraden inställd.

EU-minister Birgitta Ohlsson, som var planerad huvudtalare vid paraden, säger att hon är enormt besviken över att paraden ställts in.

– Jag har träffat flera modiga hbtq-aktivister under kvällen. De är jätteledsna, säger hon till SVT.

Birgitta Ohlsson säger att det här var en missad möjlighet för den serbiska regeringen, som kommer närmare EU-förhandlingar, att visa att den är tydligt förankrad i de grundläggande mänskliga fri- och rättigheterna.

– Om man hade genomfört paraden, så hade det varit ett stort kliv framåt i förhandlingarna. Det har tyvärr solkats i dag.

Hon berättar för TT att in i det sista var förhoppningen stor att paraden skulle bli av, inte minst efter att en fotbollsmatch flyttats för att frigöra poliser som hade kunnat bevaka säkerheten vid paraden.

– Det här är ett land som inom idrottsarrangemang har stora matcher där det är tusentals poliser som vaktar, så det känns väldigt sorgligt att denna marsch för mänskliga rättigheter blir inställd, säger hon till TT.

Under 2009 års prideparad i Belgrad blev läget så hotfullt att en del deltagare fick skydd på Sveriges ambassad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer