Prideveckan: En vandring i förbjuden kärlek

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen börjar årets Pride-festival i Stockholm. Årets tema är nyckeln till frihet – om vad som behövs för att alla HBTQ-personer ska känna sig fria, men också för att påminna om hur HBTQ-personers historia sett ut.

– I september 1911 draggade polisen här i Hammarby sjö. Och ganska snart hittade de två kroppar som visade sig vara de försvunna 16-åringarna Lisa Ström och Lilly Sundberg, berättar Mian Lodalen

Här slutade Lisa och Lillys förbjudna kärlekshistoria. En sann berättelse som journalisten och författaren Mian Lodalen reserachat fram och skrivit en roman om.

– Flickorna hade bundit samman sina kroppar och fyllt kjolarna med sten för att de skulle sjunka, berättar Mian Lodalen.

Under Pride-veckan är en av många aktiviteter man kan göra – att vandra i Lisa och Lillys fotspår. Årets tema är nyckeln till frihet – då, nu och för framtiden.

Hör Mian Lodalen berätta mer i videon.

Rättelse: I klippet ovan säger intervjuperson att det är straffbart att vara homosexuell i 176 länder. Rätt siffra ska vara att det olagligt att leva som homosexuell i ett 70-tal länder. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.