Palestinska fotografen Niraz Saied rapporteras död efter tre år i fångenskap

Prisad palestinsk fotograf död i fångenskap

Publicerad

Den prisbelönte fotografen Niraz Saied har dött i syriskt fängelse, meddelar hans fru. Saied greps i oktober 2015 av syriska säkerhetsstyrkor och har sedan dess suttit frihetsberövad utan rättegång.

Den 27-åriga fotografen från Palestina är mest känd för att ha dokumenterat livet i flyktinglägret Yarmuk, i utkanten av huvudstaden Damaskus. Han har bland annat både filmat och medverkat i delar av filmen ”Letters from Yarmuk” från 2014, tillsammans med sin fru Lamis Alkhateeb.

”Inget är svårare än att skriva dessa ord, men Niraz dör inte i tystnad”, har frun, som nu bor i Tyskland, skrivit i ett inlägg på Facebook.

Tiotusentals människor har försvunnit spårlöst sedan Syrienkriget bröt ut 2011, och den stora majoriteten har tillfångatagits av regeringsstyrkor. Mänskliga rättighetsorganisationer har anklagat regimen för både storskalig tortyr och utomrättsliga avrättningar i sina fängelser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.