Skådespelaren Jessie Buckley vinner pris för mest lovande nykomling på BIFA-galan 2018. Foto: Joel C Ryan/AP/TT

Priser till brittisk independentfilm blir könsneutrala

Uppdaterad
Publicerad

Organisationen ”British independent film awards” (BIFA), som stödjer och prisar brittisk independentfilm, gör sina gala-priser könsneutrala, skriver Deadline. De senaste åren har flera andra organisationer och galor slopat könsuppdelningen av priser, bland annat Berlin Film Festival, Brit Awards och MTV Movie Awards.

BIFA kommer hädanefter inte att dela ut pris till bästa manliga och kvinnliga skådespelare, utan till bästa huvudrollsinnehavare, bästa biroll och bästa ensemble.

Man lägger också till flera nya priser, som ett nytt debutantpris för regissörer av dokumentärer och två musikpriser.

– Vi är väldigt glada att kunna presentera BIFA:s nya utökade priskategorier, som mer fullständigt kommer att fånga den spännvidd av exceptionella prestationer och skådespelartalanger som finns i brittisk independentfilm, säger cheferna för BIFA Amy Gustin och Deena Wallace i ett uttalande

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.