Prodemokratisk sångare gripen i Hongkong

Uppdaterad
Publicerad

Den prodemokratiska sångaren och aktivisten Anthony Wong har gripits i Hongkong. Sångaren anklagas för att ha framfört två låtar under den politiska kampanjen för den prodemokratiska kandidaten Au Nok-Hin 2018, och för att samtidigt ha uppmanat publiken att rösta på denne.

Anklagelser är även riktade mot Au Nok-Hin för att han publicerade inlägg i sociala medier under kampanjen 2018 där han talade om att Anthony Wong skulle uppträda. Sångaren är släppt mot borgen medan Au Nok-Hin sitter i fängelse sedan i mars efter att ha dömts för att ha arrangerat och deltagit i en demonstration 2019.Anthony Wong blev känd på 1980-talet som sångare i popduon Tat Ming Pair och senare som soloartist.

När han 2014 öppet stöttade demokratirörelsen i Hongkong förbjöds han att uppträda på det kinesiska fastlandet och hans musik plockades bort från strömningstjänster.

Anklagelserna ses som ett led i säkerhetspolisens hårdare tag mot dissidenter, med hjälp av bland annat Hongkongs nya säkerhetslag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.