Mindre än en femtedel av artiklarna på Wikipedia är skrivna av kvinnor. Foto: TT

Projekt ska ge fler Wikipedia-kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

Statligt bidrag ska öka kvinnors närvaro i det nätbaserade uppslagsverket, men trots tre år av försök märks ännu ingen påtaglig förändring.

Svenska Wikipedia används ungefär lika mycket av män och kvinnor. Trots det är bara mellan 13 och 19 procent av de som redigerar artiklar på uppslagsverket kvinnor, enligt en undersökning från den ideella föreningen Wikimedia Sverige från i våras. Samtidigt finns det lite drygt fyra gånger fler artiklar om män än om kvinnor på det nätbaserade uppslagsverket, som skrivs och redigeras av användarna själva.

– I stort kan man säga att det handlar om att det finns en stor underrepresentation av kvinnor och andra grupper på Wikipedia, säger Sara Mörtsell på Wikimedia Sverige till Ekot.

Bidrag ska förändra

Men det vill organisationen ändra på: För tredje året i rad har man nu sökt och fått bidrag för att öka representationen av kvinnor via Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Den här gången landade bidraget på 486 000 kronor, pengar som ska användas till att ordna möten och skrivstugor där intresserade kvinnor får lära sig hur man redigerar och skriver nya inlägg på sajten.

Inga tydliga resultat

Men enligt Sara Mörtsell har man inte kunnat se en konkret effekt av projektet såhär långt. Nu hoppas man att fler och tätare träffar ska ge bättre effekt.

– Det är svårt att säga att vi ser en ökning, men det vi vet är att det finns de som tycker att det har gett väldigt mycket att få den här introduktionen. Generellt annars är det så att vi tycker att det är för lite att bara ha en träff. Så för att uppmuntra till det här regelbundna skrivandet så kommer vi nu kunna erbjuda de träffarna, säger Sara Mörtsell till Sveriges Radio.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.