Munira Subašić, ordförande för Srebrenicas mödrar ska överlämna ett brev till svenska ambassaden i Sarajevo. Foto: N1 News

Protest mot litteraturpristagaren Handke i Sarajevo

Uppdaterad
Publicerad

Protesterna mot att Peter Handke tilldelas Nobelpriset i litteratur fortsätter. I dag höll Föreningen för folkmordets offer och vittnen en fredlig manifestation utanför svenska ambassaden i Sarajevo.

Det trettiotal demonstranter som samlats utanför ambassaden menar att Handke är en ovärdig pristagare av litteraturpriset, då de menar att han visat stöd för serbiens forne ledare Slobodan Milošević.

Manifestationen skedde samtidigt som kronprinsessan Victoria, prins Daniel och vice statsminister Isabella Lövin (MP) är på plats i Bosnien för ett klimatmöte med presidentråden.

Nobelprisen i litteratur 2018 och 2019

Munira Subasic, ordförande för överlevarorganisationen Srebrenicas mödrar, överlämnade ett brev adresserat till kungaparet med en uppmaning att dra tillbaka priset.

Se bilder och intervjuer från demonstrationen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobelprisen i litteratur 2018 och 2019

Mer i ämnet