Börshuset i Stockholm där Svenska Akademien sammanträder Foto: Fredrik Sandberg/TT

Protestaktion mot Akademien hålls på torsdag

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som Svenska Akademien sammanträder på torsdagen hålls en protestaktion utanför Börshuset i solidaritet med organisationen Srebrenicas mödrar, skriver Dagens nyheter.

Srebrenicas mödrar har i ett brev till Akademien krävt att Nobelpriset som har tilldelats Peter Handke ska tas tillbaka. Under protesten, som initiativtagarna kallar för en ”performanceaktion”, ska deltagarna högläsa författaren Johannes Anyurus text i Göteborgs-Posten om beslutet att ge priset till Peter Handke.

– Vi som gör det här har alla tagit ställning i debatten som pågår, och anser att det är fel att ge Peter Handke priset. I det här specifika fallet ska man inte skilja mellan verk och person. Samtidigt tycker jag att Johannes Anyurus text var otroligt vacker. För mig var den texten som fångade den känsla jag har, säger initiativtagaren och dramatikern America Vera-Zavala till Dagens nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobelprisen i litteratur 2018 och 2019

Mer i ämnet