En vakt i Tora-fängelset i Kairo, där filmaren Shady Habash avlidit. Foto: KHALED ELFIQI/EPA

Filmare död i fängelse – hånade Egyptens president med musikvideo

Uppdaterad
Publicerad

Filmaren Shady Habash har dött i fängelse i Kairo. Han fängslades 2018 efter att han spelat in en regimkritisk musikvideo med den tidigare svenske fristadsmusikern Ramy Essam.

Dödsorsaken är oklar men Habashs advokat Ahmed al-Khawaga, som bekräftat dödsfallet för nyhetsbyrån AFP, säger att den 24-årige filmaren och fotografens hälsa de senaste dagarna blivit allt sämre och att han lagts in på sjukhus men sedan förts tillbaka till fängelset, där han avled natten mot lördagen.

Musikvideon som Habash regisserade till låten ”Balaha” kritiserar påstådd korruption inom regeringen och framför allt Egyptens auktoritäre president Abd al-Fattah al-Sisi, som jämförs med en dadelfrukt. Låten, som spelats mer än fem miljoner gånger på Youtube, är framförd av rocksångaren Ramy Essam, som blev internationellt känd under den egyptiska revolutionen 2011 då han sjöng protestsånger på Tahrirtorget i Kairo.

Fristadsmusiker i Malmö

Han blev fristadsmusiker i Malmö 2014 — 2016, ett stipendium som delas ut till förföljda författare och musiker, och har bland annat medverkat i ”På spåret” och i Almedalen.

I inlägg på sin Facebook-sida skriver Ramy Essam att Shady Habash suttit nästan 800 dagar i Tora-fängelset i Kairo och lägger till :

”Shady var den snällaste och modigaste av människor. Han har aldrig gjort något ont. Må gud vare honom nådig.”

Textförfattaren till låten, Galal el-Behairy, arresterades också efter att låten blivit viral och dömdes till ett treårigt fängelsestraff för att ha ”förolämpat säkerhetstjänsten” och ”spridit falska nyheter”, skriver Al-Jazeera.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer