Björn Hedensjö, författare och psykolog, menar att det går att bli av med sin spoilerskräck om man upplever den som ett problem. Foto: Volante förlag/TT

Psykologen: Så kan du bota din spoilerskräck

Uppdaterad
Publicerad

I spåren av Game of thrones-finalen och Avengers: Endgame är spoilerdebatten åter på tapeten. Men varför blir vi så arga när någon berättar hur det slutar? Och går det att bota ett svårt fall av spoilerskräck? Kulturnyheterna ställde frågan till psykologen Björn Hedensjö.

Plötsligt är den överallt: Spoilerskräcken. På lunchrasten bland hyschande kollegor och framförallt i sociala medier, där den som pratar om det senaste avsnittet snabbt sablas ned: ”spoila inte!”

Men varför väcker spoilern så starka känslor? Vi ställer frågan till Björn Hedensjö, till vardags psykolog och flitig uttolkare av mänskliga reaktioner i podcasten Dumma människor, tillsammans med programledaren Lina Thomsgård.

– Det beror på att vi människor är förlustaverta, vi avskyr helt enkelt att förlora saker, säger han till Kulturnyherna.

– Forskning visar att förlusten av en hundralapp har mycket större emotionell effekt än att få en, till exempel. Och det finns en evolutionär förklaring till det: Våra förfäder på savannen behövde ha järnkoll på hot, risker och förluster.

Så hur hänger det ihop med spoilers?

– Jo, om vi har investerat mycket tid, pengar eller känslor – som man gör med till exempel 71 avsnitt av Game of thrones  – så upplever man att en spoiler rycker undan mattan för en, att man förlorar sin investering.

Forskningen: Inte så farligt med spoilers

Men förstör verkligen en spoiler upplevelsen av en film eller en bok? Enligt forskningen är svaret nej. I två amerikanska studier om hur vi påverkas av att få veta hur en berättelse slutar, så visar den ena att spoilers tvärtom oftast gör upplevelsen bättre.

Den andra visar att spoilers kan försämra upplevelsen något, men båda studierna är eniga om att spoilereffekten i själva verket är väldigt liten. Så varför väcker den då så starka känslor?

– Man kan tänka sig att spoilerskräcken är en sorts överreaktion, säger Björn Hedensjö.

– Inom psykologin talar man ibland om en ”sunk cost fallacy”: att när vi investerat mycket i något, så kan det påverka våra framtida beslut på ett irrationellt sett.

Går att bli av med

Sunk cost fallacy kan till exempel förklaras med att de flesta skulle inte stå i en kö om de visste att de skulle behöva vänta i en timme. Men om man redan stått i kön en timme, och får veta att det dröjer en timme till, så vill man inte ha ”slösat bort” timmen man redan spenderat i kön – och står helt enkelt kvar.

– Man låter sin upplevda investering styra, som när folk reagerar så himla starkt på spoilers.

Skillnaden mellan hur mycket en spoiler egentligen påverkar en upplevelse, och hur mycket vi känner att det påverkar, är alltså enligt forskningen stor. Så går det då att bli av med sin rädsla för spoilers?

– Ja, precis som med de flesta andra rädslor. Om spoilerskräcken blir funktionsnedsättande: man undviker sajter och sammanhang och livet helt enkelt blir lite bökigt, då tycker jag du ska utmana rädslan och se om det blir så hemskt som du tror.

– I regel blir det inte så när det gäller irrationella rädslor. Så testa att utsätta dig för lite spoilers, och se om det blir så farligt att veta hur det sista avsnittet slutar.

Vill du utmana din spoilerskräck direkt hittar du slutet på Game of thrones här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.