Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth. Foto: Kulturnyheterna

Kulturministern: Alla måste betala

Uppdaterad
Publicerad

Nyss presenterades utredningen om public services framtid. Kulturministern välkomnar utredarnas förslag om skrotad tv-licens.

Betänkandet ”Nya villkor för public service” överlämnades precis till kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth vid en presskonferens i Rosenbad. Utredningen hade i uppdrag att bland annat titta på public service-företagens uppdrag, finansiering och styrning inför den kommande tillståndsperioden 2014.

Knäckfrågan: finansiering

Hur SVT, UR och SR:s verksamhet ska betalas i framtiden, är den fråga som fått mest uppmärksamhet innan utredningen presenterats. Licensmodellen anses föråldrad eftersom en stor del av tv-tittandet  och radiolyssnandet i dag sker via nätet och i mobilen. Att folk som har tv ändå smiter från betalning är ett annat problem, som uppskattas ge en förlust på runt en miljard kronor för public service-bolagen.

Utredarna föreslår därför att tv-avgiften slopas och ersätts med en skatt som betalas av alla personer över 18 år. Skatten ska vara progressiv och föreslås uppgå till en procent av vad en person tjänar.

Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth poängterar att utredningen först ska ut på remiss, men välkomnar förslaget på en tv-skatt.

-Jag är inte den enda som sett problem med tv-avgiften. Vi måste ha ett system där alla är med och betalar, säger hon.

”Svårt garantera oberoendet”

Kritiker menar att public service oberoende riskeras om det blir en post i stadsbudgeten. Att politiker i kärva tider drar in på anslagen när utgifterna ställs mot skola, vård och omsorg.

-  Jag är rädd att övergång från avgift till skatt blir konjunkturkänsligt. Det blir svårt att garantera oberoendet när public service närmar sig politiken, säger Lars Ohly, kulturpolitisk talesperson (V), till SVT efter att utredningen presenterats.

Men Martin Holmgren, utredningens ordförande, tror att rädslan är överdriven:

– Vi bygger system som skyddar mot sådana farhågor. Avgiften specificeras på inkomstdeklarationen och betalas ut från ett särskilt konto i Riksgäldskontoret. Det skyddar från ingripanden om det bränner till.

– Vi tror också att självständigheten stärks av att summan inte bestäms i årliga budgetförhandlingar, utan att ett budgetbeslut gäller för hela tillståndsperioden, säger han.

Ingen begränsning på webben

En annan omdiskuterad fråga har varit public service i nya plattformar. Andra medieföretag som Bonnier har kritiserat public service utbredning på webben, och menat att det är fel att public service konkurrerar med kommersiella medier, i stället för att hålla sig till tv och radio.

Men att begränsa SVT:s och SR:s möjligheter till webb-publicering är det inte tal om, enligt utredaren Martin Holmgren.

– Vi vill inte inskränka public service-företagens uppdrag på olika plattformar som det antytts i medierapporteringen, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.