Punkprylar värda miljoner eldas upp

Uppdaterad
Publicerad

Punken fyller 40. I London protesterade Joe Corré mot att den anarkistiska punkkulturen blivit mainstream. Punken ska inte bli nostalgisk, menar han och manifesterade sitt budskap genom att bränna upp sina punkprylar. Det totala värdet uppskattas till 55 miljoner kronor.

Joe Corrés föräldrar är inte vilka som helst – Sex Pistols manager Malcolm McLaren och designern Vivienne Westwood. De medverkade båda aktivt till att lansera punken på 70-talet. Nu utbrast sonen från en ankrad pråm på Themsen: 

– Det var inte meningen att punken skulle bli nostalgisk. 

Punken har blivit kommersiell

Flaggor med namnen på globala företag stod uppställda längs relingen. Modeller av premiärminister Theresa May och hennes föregångare, David Cameron och Tony Blair, klädda i punkkläder, hade fyllts med fyrverkeripjäser. 

– Punken har blivit ett sätt att sälja prylar som du egentligen inte behöver, sade Corré till de hundratal personer som mött upp vid flodstranden.

Det har gått 40 år sedan punken föddes och Sex Pistols genombrott med singeln ”Anarchy in the UK”. Subkulturen föddes 1976 och uppmärksammas nu på olika sätt genom musiken, filmer och utställningar. 

”Han är en knäppskalle”

Det var på årsdagen av singelsläppet ”Anarchy in the UK” , den 26 november, som Joe Corré valde att manifestera punkprylarnas begravning genom att sätta eld på en del av sin värdefulla samling. Prylarna är tänkta att eldas upp i en serie av bränder.

Till Sky News sade Sex Pistols gitarrist Glen Matlock att Corrés protest är löjeväckande:

– Jag vill säga som Monthy Python – han är inte vår frälsare. Han är en ”stygg pojke”. Inte en anti Christ.  Han är en knäppskalle.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.