Punkbandet Ebba Grön slog publikrekord på Ultrahuset i Haninge 1981. Nu meddelar eldsjälen Tommy Ekengren, som var med och startade Ultrahuset, att han lämnar sin roll på konsertlokalen Kafé 44 i Stockholm. Arkivbild Foto: Ingvar Svensson/SvD/TT

Punkikonen ”Tompa Eken” lämnar Kafé 44

Publicerad

Stockholms och hela Sveriges punkscen blir en legendar fattigare när Tommy Ekengren, mer känd som ”Tompa Eken”, meddelar att han lämnar sin roll på kafét och konsertlokalen Kafé 44 efter nästan 30 år som arrangör och bullbagare.

– Det är ett beslut som har vuxit fram under en längre tid, och det finns inga schismer bakom beslutet. Nu går jag bara och väntar på att han ska ångra sig, säger Janne ”Bengtson” Håkansson, kollega till Ekengren, till TT.

Tommy Ekengren har varit en centralgestalt inom svensk punk sedan han var med och startade konsert- och kulturlokalen Ultrahuset i slutet på 1970-talet, och han tilldelades Dagens Nyheters hedersutmärkelse Guldkängan 1988.

Nyheten om Ekengrens avsked från Kafé 44 väcker känslor i sociala medier.

”Stort tack för allt grymt jobb du gjort genom decennierna”, skriver The Leather Nuns Jonas Almquist.

”Idol, förebild, legend, eldsjäl. Tack för allt du gett så många”, skriver Clawfinger- och den forne Det svider i stjärten-medlemmen Zak Tell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.