Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Marija Aljochina (t v) och Nadezjda Tolokonnikova ur Pussy Riot 2014. I klippet: Förläggaren Anders Teglund om gripandet. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Pussy Riot-stjärnan Maria Aljochina gripen på nytt

Uppdaterad
Publicerad

Den 27:e februari fick förläggaren Anders Teglund ett sms av Pussy Riot-medlemmen Maria Aljochina om att hon var gripen av hemlig polis i Ryssland. Sedan dess har det varit tyst. Nu visar en ny video på Twitter hur Aljochina som tidigare släppts från fängelse, grips på nytt.
– Jag har mina farhågor om att hon kommer att sitta fängslad länge och kanske inte överlever, säger förläggaren Anders Teglund.

Maria Aljochina är en av de mest profilerade medlemmarna i konstnärskollektivet Pussy Riot och en uppmärksammad oppositionell röst i Ryssland. Nu har det har gått nästan två veckor sedan Anders Teglund fick sms om att hon gripits av hemlig polis under en taxiresa. I den nya videon ler Aljochina mot kameran medan hon först iväg av poliser.

– När jag såg videon på twitter blev jag väldigt glad över att se att hon är sin vanliga person. Hon brukar alltid le när hon blir arresterad, det är hennes stridsmedel, säger Anders Teglund.

”Nytt, extremt totalitärt läge”

Trots livstecknet från Maria Aljochina är Anders Teglund fortfarande orolig då regimen vid tidigare tillfällen gått hårt åt Pussy Riot-medlemmar för att statuera exempel. 

– Hon har blivit gripen flera gånger, men den här gången känns det allvarligare. För nu går ju regimen i Ryssland in ett nytt, extremt totalitärt läge. Jag blir orolig när jag tänker på vad som kan komma att hända. Jag har mina farhågor om att hon kommer att sitta fängslad länge och kanske inte överlever, säger Anders Teglund.

Varnat för Putin i åratal

2018 gav Anders Teglund ut Maria Aljochinas bok Riot Days. Där beskriver hon bland annat de två år i fängelse som hon fick för att ha framfört ”Jungfru Maria, fräls oss från Putin” inne i Frälsarkatedralen i Moskva.  I samband med boklanseringen var hon också i Sverige.

– Hon sade ganska ofta när hon var här att ”Putin kommer aldrig att nöja sig”. Och vad det innebär börjar man inse på ett helt annat sätt idag, säger Anders Teglund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer