Nytagna bilder visar de två Pussy Riot-medlemmarnas första stund i frihet. Foto: TT/APVisa alla (5)
Visa alla (5)

Pussy Riot är fria

Uppdaterad
Publicerad

Båda de fängslade Pussy Riot-medlemmarna Maria Aljochina och Nadezjda Tolokonnikova släpptes i frihet under måndagen.

I förra veckan röstade det ryska parlamentet enhälligt för en benådning av Pussy Riot-medlemmarna Maria Aljochina och Nadezjda Tolokonnikova.

Nu har de båda släppts ut fängelset.

Redan tidigt i morse stod det klart att Maria Aljochina var fri. Vid lunchtid kom uppgifter från nyhetsbyrån Reuters om att även Nadezjda Tolokonnikova släppts i frihet.

”Ryssland utan Putin!”, skrek hon när hon lämnade fängelset i sibiriska Krasnojarsk.

Månader kvar av tvåårigt straff

Maria Aljochina och Nadezjda Tolokonnikova dömdes tillsammans med en tredje Pussy Riot-medlem, Yekaterina Samutsevich, till två års fängelse för en Putin-kritisk protest i Frälsarkatedralen i Moskva 2012.

Yekaterina Samutsevich släpptes villkorligen i oktober i år. Maria Aljochina och Nadezjda Tolokonnikovas fängelsestraff skulle ha tagit slut tidigt i mars nästa år.

”Ett cyniskt spel”

Amnestin, som förutom de två Pussy Riot-medlemmarna bland annat innefattar 30 Greenpeace-aktivister och den Putinkritiske oljemiljardären Michail Chodorkovskij, antogs inför 20-årsdagen av den ryska konstitutionen.

Många, bland annat den fortfarande fängslade Pussy Riot-medlemmen Nadezjda Tolokonnikovas pappa Andrej Tolokonnikova, har kallat den en pr-kupp inför vinter-OS i Sotji:

– Det är ett helt och hållet cyniskt spel från de centrala myndigheterna, sade han.

Senast i torsdags, efter att amnestin klubbats igenom, utryckte Rysslands president Vladimir Putin sitt fördömande av Pussy Riot.

”Hade velat avstå”

Strax efter frisläppandet mötte Maria Aljochina pressen på tågstationen i den ryska staden Nizjnij Novgorod. Hon kritiserade då den amnesti som gett henne friheten, och sade att hon skulle avstått från att omfattas av den om hon kunde.

– Jag tycker inte att det är en humanitär handling. Jag tycker att det är ett pr-trick. Min inställning till presidenten har inte förändrats, sade hon i en intervju med den ryska tv-stationen Dozjd.

”Inte rädd för något längre”

Maria Aljochina berättade för Reuters att hon planerar att åka och träffa Nadezjda Tolokonnikova så fort som möjligt. I framtiden kommer de att arbeta tillsammans för mänskliga rättigheter, inte minst i ryska fängelser. Tiden i fängelset har inte fått dem att vilja ändra sina metoder:

– Jag är inte rädd för någonting längre, tro mig, sade Maria Aljochina.

– Allt har bara börjat, så spänn fast säkerhetsbältena, sade Nadezjda Tolokonnikova.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Pussy Riot

Mer i ämnet