Pussy Riot-medlemmen Maria Alyokhina Foto: Pavel Golovkin/AP/TT

Pussy riot-medlem klädde ut sig till matbud för att fly Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Den ryska punkstjärnan och aktivisten Maria Alyokhina, medlem i konstnärskollektivet Pussy Riot, har lyckats fly Ryssland, det skriver The New York Times.

Maria Alyokhina var med och grundade kollektivet Pussy riot 2011. Fram till hennes flykt var hon en av de sista medlemmarna kvar i Ryssland.

Punkstjärnan blev tidigare i år satt i husarrest efter att ha protesterat mot Vladimir Putin och kriget i Ukraina. Men genom att klä ut sig till matbud lyckades hon tillsammans med flickvännen ta sig via Belarus till Litauen och slutligen till Island. Beslutet att lämna landet kom efter beskedet att hennes husarrest skulle omvandlas till straffarbete, som en del av den ryska presidenten hårdare tag mot kritiker.

– Just nu bör vi stå på Ukrainas sida. Som konstnärer och som ryssar, säger hon.

Enligt Alyokhina är flykten tillfällig.

Gripits flera gånger

Nu planerar Alyokhina tillsammans med sitt punkband en konsertturné i Europa som startar redan imorgon i Berlin.

I en intervju till New York Times säger Alyokhina att syftet med turnen är att samla in pengar till Ukraina. Hon hoppas även att få återvända till Ryssland men har ingen aning om när hon kommer kunna göra det eftersom hon riskerar fängelse.

Alyokhina har gripits av polis vid protestaktioner vid ett flertal tillfällen. 2012 dömdes hon till två års fängelse för ”huliganism motiverat av religiöst hat” när Pussy Riot utförde en performance i Kristus Frälsarens katedral i Moskva. Hon släpptes efter 16 månader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.