Vladimir Putin på semester i Tuva, Sibirien. Foto: Alexey Nikolsky/AFP

Putin får egen dokusåpa

Publicerad

Vladimir Putin är vid god vigör och älskar människor.
Det är några av budskapen i premiäravsnittet av ett tv-program som handlar om den ryske presidentens göranden och låtanden.

– Putin älskar inte bara barn, han älskar människor i allmänhet. Han är en väldigt human person, säger Kremls talesperson Dmitrij Peskov, som var inbjuden gäst i programmet, efter ett inslag om Putins inställning gentemot unga.

Det timmeslånga programmet Moskva. Kreml. Putin sändes på söndagen i den statliga tv-kanalen Rossija 1, några timmar efter det att tusentals personer tågat i centrala Moskva i protest mot presidentens planerade pensionsreform. Putins vilja att ta ansvar för nödvändiga reformer togs visserligen upp i premiäravsnittet men protesterna nämndes inte, skriver The Guardian.

Presidenten plockade bär

Tittarna fick däremot följa med på Putins semester i de sibiriska bergen, där han bland annat kunde ses plocka bär och betrakta det vilda djurlivet.

-Björnar är inte dumma. Om de skulle få syn på Putin så är det klart att de skulle visa gott uppförande, försäkrade Peskov skämtsamt eventuellt oroliga tittare.

Förtroendesiffrorna för Putin har sjunkit från omkring 80 procent till runt 70 efter utbrett missnöje med förslaget att höja pensionsåldern.

Miljoner har protesterat

Visa

Den ryska regeringens lagförslag sätter den nya pensionsåldern till 60 år för kvinnor och 65 för män, från nuvarande 55 för kvinnor och 60 för män.

Den förväntade livslängden i Ryssland är 77 år för kvinnor och 65 år för män, enligt 2015 års siffror, jämfört med 85 respektive 81 i Sverige.

En höjd pensionsålder skulle leda till svår ekonomisk förlust för många ryssar, som ofta lever på en kombination av pension och arbete. 2,9 miljoner ryssar hade den 25 augusti skrivit under ett upprop mot reformen.

Putin lovade innan han blev omvald att inte röra pensionsåldern, och många ryssar känner sig nu svikna.

Källa: Nyhetsbyrån TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer