Foto: TT Bild.

Rådet till journalisterna: Lyssna på läsarna

Uppdaterad
Publicerad

Alan Rusbridger var under tjugo år chefredaktör för den brittiska dagstidningen The Guardian. Och en lärdom han tar med sig därifrån är att fokusera mer på arbetet efter själva publiceringen.

Under Rusbridgers tid vid chefsposten genomgick tidningen stora förändringar. När han tillträdde var tidningen en dagstidning i broadsheetformat. När han slutade var det en av världens ledande nyhetsförmedlare online.

När journalistiken hotas av trollfabriker och twittrande presidenter, menar han att journalisterna måste utveckla sina arbetsmetoder.

– Det finns reportrar som istället för att bara trycka på sänd och gå hem menar att processen i själva verket börjar vid publiceringen.

Lyssna på läsarna

Med det här arbetssättet får journalisterna diskutera och jobba vidare med sina texter. Det skulle innebära bättre journalistik, tror Rusbridger.

– Många reportrar skulle nog säga: Prata med läsarna? Hemska tanke!

Prisvinnare

Samtidigt: att lyssna kan vara nyckeln till storyn.

– Vår reporter Glenn Greenwald fick Pulitzerpriset tack vare en läsare som visste mer än han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kulturen i Almedalen 2018

Mer i ämnet