Radiojätten Bauer Media informerades om plagiat redan 2018

Uppdaterad
Publicerad

Bauer Media informerades om plagiat i podden Svenska mordhistorier redan för ett år sedan, det visar Kulturnyheternas granskning. Journalisten Malin Nilsson kontaktade mediebolaget 2018, efter att hon upptäckt att podden plagierat två av hennes reportage.

– Jag blev väldigt förbannad, säger Malin Nilsson till Kulturnyheterna.

Mediehuset Bauer Media äger stora radiokanaler som NRJ och Mix Megapol. De driver också Radioplay, som distribuerar flera poddar som plagierat bloggar och nyhetssajter. Kulturnyheternas granskning visar att Bauer Media har känt till plagiaten under en lång tid.

– Är man en seriös utgivare idag så har man ju koll. ”Hur får ni faktan” borde ha varit den första frågan som ställdes när det här började, säger Malin Nilsson, som fick sin artikel plagierad, till Kulturnyheterna.

Poddplagiaten

I november 2018 kontaktade Malin Nilsson flera personer på mediebolaget Bauer Media, efter att hon upptäckt att Svenska mordhistorier plagierat två av hennes reportage i Nyheter24 om ett uppmärksammat mord i Halmstad.

– Jag blev väldigt förbannad, jag hade gått igenom hela förundersökningen, pratat med poliser och åklagare och lagt månader på att bevaka historien, säger Malin Nilsson, som i dag jobbar som journalist på Sveriges Radio.

Nilsson fick svar via mejl av en högt uppsatt chef på Bauer Media, som beklagade det inträffade, och skrev att han pratat med Sebastian Krantz som ”korrigerat eventuella fel”. Malin Nilsson svarade direkt:

“Vet inte hur du menar med att korrigera eventuella fel – att sno så stora delar rakt av är ju ett upphovsrättsbrott. Kommer han göra om avsnittet?”

Då upphörde kommunikationen. En tid senare hade avsnittet där Malin Nilsson plagierats tagits bort, och ersatts med en ny version. Någon ursäkt, eller förklaring, gavs aldrig.

– Bauer Media borde verkligen veta bättre, de har jobbat med det här i så många år. Är man en seriös utgivare idag så har man ju koll. ”Hur får ni faktan” borde ha varit den första frågan som ställdes när det här började, säger Malin Nilsson till Kulturnyheterna.

Radiojätte nekar ansvar – fortsatte sälja annonser

Redan efter första avsnittet av Svenska mordhistorier 2016 kontaktades Krantz av Bauer Media, rapporterade Jnytt i ett reportage om podden i början av 2016. De har sedan dess distribuerat hans podcasts och sålt annonser till dem. Bauer Media är Sveriges största privata radioaktör, och når omkring fem miljoner lyssnare i veckan genom radiostationer som NRJ, Mix Megapol och podcasttjänsten RadioPlay.

Staffan Rosell, vd Bauer Media. Foto: Bauer Media/TT

Bauer Media har i snart två veckors tid avböjt en intervju om plagiaten. I ett mejl till Kulturnyheterna nekar de något som helst ansvar för de omfattande plagiaten, och menar att de bara utgör en teknisk plattform. Däremot medger de att de även tidigare känt till plagiaten i de granskade poddarna:

”Det stämmer att vi även tidigare uppmärksammats på möjliga intrång i upphovsrätten. Då, precis som nu, gjorde vi en utredning och tog vi bort det aktuella materialet. Vi har en dialog med Dabozzi Media, de har brustit i kontroll och gör nu en större utredning av alla produktioner”, skriver Jakob Gravestam, Group marketing director på Bauer Media, i ett mejl.

Ser ni något problem med att sälja annonser till podcasts som innehåller, eller kan misstänkas innehålla, plagierat material? 

– Absolut. Det är helt emot våra principer. Vi tar omedelbart bort allt material som vi misstänker kan vara kopierat.

Plagiaten i poddarna

I vår ursprungliga granskning av Svenska Mordhistorier hittade vi ett tiotal exempel på direkta plagiat. I vår utvidgade granskning av företagets utgivning har vi kontrollerat tre avsnitt per podcast, och hittat plagiat i samtliga. Det handlar om texter från svenska nyhetsmedier, bloggar, Wikipedia-inlägg och i ett fall om en kopierad faktaruta om månen från en jordglobsåterförsäljare.

Här är några av de mer omfattande exemplen vi har belagt hittills:

Ufopodden, avsnitt 34: över elva minuters sammanhängande högläsning från en artikel i tidskriften Sökaren från 1986.

Hemsökt/Paranormalia avsnitt 104: över femton minuter av podden består av text från en blogg. Den är översatt från engelska till svenska och handlar om Harbinger-experimentet.

Svenska Rån, avsnitt 1 säsong 2: Fem minuter av högläsning från Anders Svenssons blogg i avsnittet om rånet i Högdalen.

Svenska Mordhistorier, avsnitt 130: Fyra minuters högläsning ur Anders Svenssons blogg i avsnittet om Malexander-morden. Avsnittet är borttaget efter vår granskning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Poddplagiaten

Mer i ämnet