Foto: TT

Radions avbrottsmusik skrämde lyssnare

Publicerad

När P1 drabbades av ett sändningsavbrott i morse spelades Sibelius opus 109, musik skriven för William Shakespeares ”Stormen”, som avbrottsmusik. Det klassiska stycket uppfattades av många lyssnare som den sorgemusik som spelas vid speciella dödsfall.

– Vi har fått många reaktioner på avbrottsmusiken som spelades. Både interna reaktioner och reaktioner från våra lyssnare. Många uppfattade musiken som ödesmättad och trodde att det var radions sorgemusik som spelas vid konstitutionella dödsfall, när kungen, prinsessan Victoria eller statsministern dör, säger Michael Österlund, biträdande Ekochef till Kulturnyheterna.

Använt Sibelius länge

Under det sex minuter långa sändningsavbrottet spelades musiken endast en liten stund. I övrigt var det tyst i etern. Alla Sveriges Radios kanaler har sin egen avbrottsmusik och P1 har haft Sibelius opus 109 som officiell avbrottsmusik under flera år.

Vill ändra musik

Efter reaktionerna föreslår nu Ekot att P1 byter avbrottsmusiken för att inte samma rädsla ska drabba lyssnarna vid framtida sändningsavbrott.

– Eftersom det aldrig får bli tyst i sändningsnätet måste vi ha musik, alternativt en talande slinga som berättar för lyssnarna att det är tillfälligt avbrott. Jag tycker att vi ska titta på om vi kan byta till en bättre avbrottsmusik som inte förknippas med sorgemusik, säger Michael Österlund.

Hemlig musik

Sveriges Radio vill inte gå ut med vilken musik man spelar vid konstitutionella dödsfall eftersom man inte vill att någon ska kunna fejka en sorgesändning från radion.

– Vi har väldigt noggranna rutiner för de här händelserna som vi inte vill ska hamna i orätta händer och att någon ska kunna fejka det här, säger Nina Glans, kanalansvarig på P1.

Hennes erfarenhet av P1:s avbrottsmusik är att lyssnare brukar höra av sig eftersom de tycker att musiken är vacker.

– Jag har inte hört att lyssnare tidigare har blivit skrämda av den här musiken. Bara att de tycker den är vacker, säger Nina Glans.

Avbrott i radion

Visa

Under Ekotsändningen klockan sju och P1-morgon blev det tyst. Avbrottet ersattes med klassisk musik i sex minuter.

Om strömförsörjningen skulle brytas har Sveriges Radio ett reservsystem och det var när detta system testades som sändningarna gick ner, skriver sr.se.

Sveriges Radio ser allvarligt på händelsen som nu ska utredas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Medier

Mer i ämnet