Foto: Tobias Holmqvist/SVT

Efter coronapandemin: Museisektorn kan förlora en halv miljard

Uppdaterad
Publicerad
Stora intäktsbortfall, permitteringar av personal och inställda satsningar. Coronakrisen har slagit hårt mot landets museer. Det visar en rapport från branschorganisationen Sveriges Museer som har intervjuat företrädare för 100 av Sveriges museer om coronapandemins effekter.

I rapporten Museer på marginalen har branschorganisationen Sveriges Museer under maj månad intervjuat företrädare för 100 av deras drygt 200 medlemmar om effekterna av coronapandemin.

Enligt rapporten har 83 procent av de museer som deltagit i undersökningen uppgett att de har en ansträngd ekonomi och totalt 91 procent har haft intäktsbortfall.

Nio museer har varslat personal

Ungefär hälften av museerna har haft öppet under pandemin, men trots det har besökarantalen rasat. Framför allt minskar antalet besökare från andra länder. Och för de museer vars ekonomi är intäktsbaserad kan detta få stora konsekvenser.

Den ansträngda ekonomin har bland annat lett till att museerna har behövt permittera personal, dra ner på verksamheten och ställa in eller skjuta fram satsningar. Nio museer har varslat personal och tre riskerar att gå i konkurs.

Kan gå med en halv miljard i förlust

Sveriges museer uppskattar att museisektorn kommer gå back med minst en halv miljard i år. Prognosen är fortsatt intäktsbortfall under juni till september.

De flesta museerna planerar att öppna till sommaren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer