Stöddemonstration för Charlie Hebdo-redaktionen 2015. Foto: AP/TT

”Charlie Hebdo – en rättegång mot den mest extrema formen av censur”

Publicerad

Pengar, vapen och bostad är det som 14 personer åtalas för att ha hjälpt till med innan attackerna mot Charlie Hebdo. Reportrar utan gränser (RSF) menar att rättegången är viktig för karikatyrtecknare i världen.

I januari 2015 dödade två attentatsmän totalt 17 personer, varav 12 på redaktionen satirtidskriften Charlie Hebdo.

‒ Charlie Hebdo-rättegången är en rättegång mot den mest extrema formen av censur, för att använda författaren George Bernard Shaws uttryck, säger Christophe Deloire, generalsekreterare för Reportrar utan gränser (RSF).

Av de våldsbrott som begås mot journalister världen över är det endast 10 procent där gärningsmännen ställs till svars. Därför menar Reportrar utan gränser att rättegången i Paris är viktig för straffriheten.

‒ Denna rättegång är avgörande för alla världens Charlies. Som vi konstaterade så sent som i maj i år fortsätter karikatyrtecknare, även i Sverige, att hotas till döden eller utsättas för attacker, säger Erik Halkjaer, ordförande för RSF Sverige.

Rättegången kommer att pågå till 10 november.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer