Journalister demonstrerar utanför Egyptens ambassad i London. Foto: AP

Rättegången mot Al-Jazira-journalister uppskjuten

Publicerad

Rättegången mot flera journalister som anklagats för samröre med terrorister skulle ägt rum i Kairo i dag.

Rättegången skulle ägt rum i dag, men på eftermiddagen kom beskedet att den skjuts upp till den 5 mars. Det rapporterar AFP.

Av de 20 journalisterna som står inför rätta i den egyptiska är Al-Jaziras Kairochef Mohamed Adel Fahmy, den före detta BBC-korrespondenten Peter Greste och producenten Baher Mohamed de mest kända.

De tre har suttit fängslade sedan de greps i december förra året. De anklagas för att ha haft olagliga kontakter med Muslimska brödraskapet.

Nekar till anklagelserna

Al-Jazira kallar anklagelserna för falska och absurda. De nekar till alla anklagelser och kräver frihet för sina anställda.

Totalt är det nio journalister från den Qatar-baserade tv-kanalen som står inför rätta. De andra, bland dem två brittiska journalister, kommer att dömas i sin frånvaro, skriver BBC.

Internationell kritik

Situationen för press- och yttrandefrihet i Egypten har försämrats sedan general Al-Sisis militärregim tog över makten. Något man fått internationell kritik för. Bland annat från amerikanska UD som anklagar landet för att komma med falska anklagelser mot journalister.

Igår hölls även demonstrationer utanför Egyptens ambassad i London där journalister protesterade mot landets inskränkande av det fria ordet.  Under hashtagen #freeAJstaff har man också dragit igång en internationell kampanj till stöd för de anklagade.

”Angrepp på oss alla”

Under rubriken ”Journalistik är inte terrorism” skriver Martin Schibbye i Aftonbladet i dag att anklagelserna är ett angrepp på oss alla.

Schibbye, som tillsammans med kollegan Johan Persson satt i det etiopiska Kalityfängelset i över ett år, tror att Egypten låtit sig inspireras av Etiopien. ”Att fängsla journalister är en billig form av censur utan konsekvenser”, skriver han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Journalister dömda till fängelse

Mer i ämnet