Rättegångspoddens skapare Nils Bergman ber om ursäkt till familjen, men har valt att behålla det kritiserade avsnittet i en redigerad version. Foto: Janne Danielsson/SVT/TT & Rättegångspodden

Rättegångspodden gör om kritiserat avsnitt: Byter ut anhörigas namn

Uppdaterad
Publicerad

Rättegångspodden har tagit bort två avsnitt om Ida Johansson som mördades i joggingspåret. Men alla brottsdrabbade familjer har inte fått gehör. ”Vi orkar inte strida mer”, säger Annika Moberg, mamma till Tova, 19, som misshandlades till döds.

De senaste veckorna har SVT Kulturnyheterna granskat den växande floran av true crime-poddar. Fem familjer som drabbats av grova våldsbrott har berättat hur deras vittnesmål i domstol använts i Rättegångspodden utan att de informerats om det i förväg, och mot deras vilja.

Nyligen tog Rättegångspodden bort två avsnitt som handlade om Ida Johansson, 21, som mördades i joggingspåret. Avpubliceringen är dock temporär då Nils Bergman och Jonas Häger, som står bakom podden, ska reda ut vilka kontakter de haft med Idas familj i samband med att avsnitten ursprungligen publicerades i maj 2018.

Annika och Roger Moberg, föräldrar till Tova, har också vänt sig till Nils Bergman och bett honom att ta bort avsnitten som Rättegångspodden gjort om deras dotter:

”Du har ingen rätt att skaffa dig publicitet och tjäna pengar på vår tragedi och vårt trauma. Du har inte besvärat dig med att höra av dig och fråga om vårt godkännande eller ens brytt dig om att informera oss”, skriver de i ett mejl som Kulturnyheterna tagit del av.

Ber om ursäkt – men behåller avsnittet

Nils Bergman svarade via mejl och bad om ursäkt:

”Jag medger att jag kunde ha gjort mer eftertänksamma och ansvarstagande val för att visa er större respekt, innan avsnitten publicerades. På så sätt har jag brustit i mitt sätt att arbeta och jag beklagar att det påverkat er situation.”

Han gjorde också några ändringar i avsnitten, bland annat raderades namn, röster förvrängdes och titeln ändrades.

Annika och Roger Moberg är dock fortsatt kritiska till att familjens vittnesmål spelas upp i programmet.

– Man behöver inte vara ett geni för att kunna lista ut vilket mord och vilken rättegång det handlar om, säger de till Kulturnyheterna

Orkar inte fortsätta konflikten

De påpekar också att de mest brutala detaljerna fortfarande finns kvar i podden.

– Vi valde att lämna rättegången vid några känsliga delar, bland annat hur man hittade Tova och hur gärningsmannen bundit fast henne. Dessa detaljer är med i podden.

Tovas föräldrar säger nu att de inte kommer fortsätta konflikten med Rättegångspodden, då energin tagit slut.

– Vi orkar inte. Dessa poddmakare saknar fortfarande förståelse för vår situation och vårt helvete.

Kulturnyheterna har sökt Rättegångspoddens skapare Nils Bergman för en kommentar – men han avböjer en intervju. ”Jag kommunicerar inte via Kulturnyheterna när det rör frågor om mitt arbete med Rättegångspodden”, skriver han i ett mejl.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Poddgranskningen

Mer i ämnet