Kari Berg, projektledare för Rätten Till Sin Identitet. Foto: Joakim Jonsson

”Vi vill verka för förståelse och respekt”

Uppdaterad
Publicerad

Diskriminering och våld mot människor med utstickande klädstilar är ett problem i samhället anser grundarna till projektet RTSI – Rätten Till Sin Identitet.

Kari Berg, 28 år, är projektledare för RTSI – Rätten till Sin Identitet, ett antidiskrimineringsprojekt för unga. Projektet är det första någonsin i Sverige som arbetar mot diskriminering av personer med subkulturell tillhörighet, som till exempel synthare och gothare.

– Idén till projektet föddes genom en diskussion mellan mig och flera andra personer med alternativa stilar. Det är en diskussion som legat och grott länge, sedan vi började klä oss alternativt som väldigt unga, säger Kari Berg.

Mycket fördomar i samhället

Hon säger att det finns mycket fördomar i samhället mot människor med alternativa kläd- och livsstilar och att syftet med projektet är att verka för förståelse och respekt.

RTSI drivs i samarbete med Kulturens Bildningsverksamhet,  Kulturföreningen Kretsen i Umeå samt Ung Media. Grunden utgörs av ett nätverk av unga som under arbetet med RTSI kommer att delge sina berättelser och erfarenheter av mobbning och diskriminering. Tanken är att allt sedan ska samlas och bli en publikation.

Det treåriga projektet, som finansieras med hjälp av Allmänna arvsfonden, inleds med en kick off med föreläsningar och aktiviteter den 19 september i Umeå. Då föreläser bland annat Sylvia Lancaster vars dotter Sophie Lancaster mördades i Storbritannien 2007 på grund av sin subkulturella tillhörighet, en händelse som fick mycket uppmärksamhet i internationella medier.

Vill se lagändring

Sylvia Lancaster grundade efter händelsen The S.O.P.H.I.E Lancaster Foundation som arbetar för att ändra lagstiftningen angående vad som räknas som hatbrott. Det är en fråga som RTSI också driver:

– Ambitionen är att ändra människors uppfattning om människor med annorlunda stilar och motverka fördomar. Sedan vill vi på sikt ändra lagstiftningen gällande hatbrott så att den även täcker hatbrott mot människor med subkulturell identitet, så som det ser ut nu gör den ju inte det, säger Kari Berg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.