Kulturpersonerna Stina Wollter, Cleo Missaoui och Sofia Jannok är några av de kvinnor som ställt sig bakom hashtaggen #inteerkvinna. Foto: Stina Wollter/Cleo Missaoui/Sofia Jannok

Kvinnor tar avstånd från attacken

På sociala medier tar kvinnor, däribland flera kulturpersonligheter, avstånd från helgens organiserade attack mot flyktingar, som använde ”svenska kvinnor” som en förevändning för attacken.

I fredags drabbade ett hundratal maskerade män samman med väktare och polis i centrala Stockholm. Målet var att hoppa på ensamkommande flyktingbarn, enligt polisen.

Precis innan attacken delades flygblad ut av personer i rånarluvor. Avsändaren kopplar bland annat samman flyktingbarn med ”överfallen och trakasserierna mot svenska kvinnor”.

Kulturpersoner hakar på kampanj

Men formuleringen har fått många kvinnor att reagera på sociala medier under hashtaggen #inteerkvinna. Kulturpersonligheter som artisten CLEO, konstnären och radioprataren Stina Wollter samt den svensk-samiska artisten Sofia Jannok är några av dem som ställt sig bakom uppropet.

Hashtaggen trendade på twitter och hade drygt 1400 användare på måndagseftermiddagen. Ett flertal kvinnor skrev att de inte vill användas som förevändning för en rasistisk attack, och många menar att de inte behöver någon form av skydd från våldsverkare.

Polisen kan i dag inte koppla händelsen till någon specifik gruppering, men det kan röra sig om samarbete mellan huliganer och nynazister.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer