Will Ferrel och Rachel McAdams i Eurovision: Fire saga. Foto: Netflix/AP/TT

Filmrecension: Will Ferrells Eurovisionfilm är en present till ESC-fansen

Uppdaterad
Publicerad

Island pekades ut som trolig vinnare av Eurovision song contest 2020 innan allt ställdes in. Filmen Eurovision song contest: The story of Fire saga, om den isländska duon som mot alla odds tar sig till Eurovision, har därmed osviklig tajming och är en fin present till fansen som blev utan tävling. Men utöver ESC-glädjen finns inte mycket till story.

Eurovision song contest rymmer en myriad av olika musikgenrer, men är också kanske det enda sammanhanget där finska metaltroll, ryska mormorsdansare, mixgenren joddelrap och 14 pyronummer i rad kan få den uppskattning de förtjänar.

Det är inte det att det inte är töntigt, men jag blev sur när jag fick reda på att Will Ferrell skulle göra en komedi av fenomenet. Kan en gubbe från Kalifornien förstå att ett försök till fredsprojekt i ett efterkrigshärjat Europa kan leda till nåt så kitchigt och kul? Fattar Netflix att det är fler som tittar på det här än på superbowl och inte är något perifert litet fenomen? Inser de att amerikanska coversångtävlingar inte på långa vägar kan mäta sig med Eurovision?

Filmrecensioner

Efter att ha sett Eurovision song contest: The story of Fire saga, får jag ändå medge att, jo, det verkade de faktiskt ha koll på. Will Ferrell och Rachel McAdams spelar två isländska barndomsvänner som på grund av en plötsligt försvinnande konkurrens får tävla för landets räkning i Eurovision.

Efter att med ro ha accepterat att Eurovision i Rotterdam ställdes in i år (inget att bråka om, allt ställdes ju in), så lyckas den här filmen slå an saknadsnerven lite hårdare än väntat och med mer kraft än de program som SVT och EBU sände som substitut för den inställda tävlingen.

Låtarna har bland annat skrivits av Christian Persson och Gustaf Holter som tidigare skrivit musik åt mello-deltagaren Lisa Ajax och musik- och sångmedleyscenerna har precis rätt ESC-ton. Filmen är helt enkelt en present till Eurovisionfansen som inte fick något Eurovision i år.

Den som inte har något till övers för Eurovision har dock ingen anledning att titta. Som film i egen rätt är det är inte mycket att ha: manuset är lättare än badsvamp och varje händelseutveckling är så förutsägbar att man har hela handlingen klar för sig de första fem minutrarna av den två timmar och tre minuter långa filmen. Visst, man skrattar några gånger, men den har lite ”för-alla-och-ingen”-kvaliteten, som blivit vanlig bland strömningsjättarnas komedier.

Dessutom har man sjabblat bort några av de uppenbara konfliktelement som förekommer i tävlingen: ständiga bråk mellan Ryssland och Ukraina, nummer som utesluts för att de inte kunnat hålla sig inom de opolitiska ramarna, grannlandskompisröstandet. I eftertexterna kommer dock förklaringen: Tidigare ESC-chefen Jon Ola Sand står med som exekutiv producent. Det ger en liten sur eftersmak åt det hela.

Det är svårt att ge den här filmen ett enhetligt betyg, så den får två på filmiska meriter och tre för ESC-hanteringen.

Eurovision song contest: The story of Fire saga

Betyg: 2

Regi: David Dobkin

Manus: Will Ferrell, Andrew Steele

Med: Rachel McAdams, Will Ferrell, Demi Levato, Dan Stevens, Pirece Brosnan, m fl

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Filmrecensioner

Mer i ämnet