Evelyn Mok i Kurs i självutplåning. Foto: SVT

Recension: Kurs i självutplåning

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s humorsatsning för hösten är inte speciellt rolig, vilket tjänar den väl. Seriens stora behållning är huvudrollsinnehavaren Evelyn Mok.

Recensionen omfattar de första fyra avsnitten av totalt åtta.

Kurs i självutplåning, baserad på Henrik Bromanders seriealbum handlar om Maria (Evelyn Mok) som åker på clownläger för att väcka en slumrande humorist – eller kanske Dramatenskådis?

serierecension

Hennes bästa kompis Tore kommer från en fin bakgrund och verkar aldrig riktigt kunna bli klar med sina sedan länge påbörjade läkarstudier.

Väl på clownlägret finns ett galleri av vidriga personer: sadistiske clownläraren, elaka feministmobbarna, överandliga tjejen med medsläpade cross fit-pojkvännen. Bland annat.

Kurs i självutplåning är lite som en blandning mellan Roy Andersson och The office. Det är grått och pinsamt på ett ganska roligt, men framför allt ångestladdat sätt. Seriens stora behållning är Evelyn Mok som möter omgivningens mer eller mindre subtila förnedringsförsök med samma lakoniska Bill Murray-ansikte. Även Jonatan Unge gör en stabil skådespelarinsats som Tore även om många av replikleveranserna är väldigt lika Unges poddprator, men vad gör väl det?

Sämst funkar serien när den anstränger sig för hårt för att vara rolig. Det finns en hel del kul scener och repliker men enligt svensk tradition finns det en rädsla för att man måste hamra in skämtet för att det ska landa.

Till exempel: Marias hopplösa Tinderdejt är en värdelös ståuppkomiker. Efter ett gig ser han plötsligt någon. ”Åh där är han som skrattade”. Det är kul, men i fall någon missade att det betyder att det bara var en person som skrattade kommer han tillbaka till Maria och förklarar det en gång till.

En del av birollerna är slappa schabloner av överspända konstnärstyper och fria själar, men det är inget som stör överdrivet. 

Bättre blir det när man hittar humorn genom att gräva ner sig i det pinsamma och ångestladdade. Många scener på clownlägret är sån social terror att man känner sig lätt empatistörd när man ändå skrattar åt det.

Det kvartslånga formatet är perfekt anpassat på för den typen av humor som är situationsbaserad och skådespelardriven. Åtta humoristiska ångestsnacks för den som inte gillar att skratta så mycket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

serierecension

Mer i ämnet