Recension: ”Röhsska vill slakta en helig, svensk designko”

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ha hållit stängt i två år slår Röhsska museet i Göteborg återigen upp portarna för den designintresserade allmänheten – och nu med Nina Due som ny chef. Kulturnyheternas konst- och designkritiker Dennis Dahlqvist har besökt museet för att kolla vad det är frågan om.

Det märks att Röhsska Museets nya chef Nina Due har rekryterats från Designmuseet i London. Det första hon vill göra är nämligen att slakta en helig, svensk designko – Ikeas välkända paroll: demokratisk design. Och till slaktare har Due utsett Fredrik Paulsen – en av våra mest namnkunniga formgivare – som inte lägger fingrarna emellan.

Tolkar begreppet demokratisk design

I utställningen Unmaking Democratic Design: Fredrik Paulsen får formgivaren uppgift att tolka begreppet demokratisk design. Det gör han genom stolen som föremål. Det första Fredrik Paulsen har valt att dissekera är tillverkningsprocessen. Hur mycket skulle det kosta att producera en möbel med lokala material i Sverige? Svaret är Paulsens stol, tillverkad hos Wigells i Malmö, och som kostar betydligt mer än Ikeas dito: närmare bestämt 2 995 kronor. Men då är alla inblandade också garanterade yttrandefrihet och fria, demokratiska val.

Men demokratisk design kan även handla om att göra människor mer delaktiga i skapandet. Paulsens förebild är Enzo Mari som 1974 skänkte bort sina ritningar för att alla skulle kunna bygga en egen stol. Så på Röhsska museet får man göra mer än bara skruva ihop delar från ett paket. Man får bygga sin egen drömstol som sedan blir en del av utställningen.

Vill sporra oss att själva börja skapa

I det gamla bondesamhället var det många som kunde snickra ihop en stol, men när hantverket ersattes av rationell industriproduktion reducerades vi till konsumenter. Genom att använda lättillgängliga och billiga material från närmaste byggmarknad som MDF och Smile Plastic på ett hantverksmässigt sätt vill Paulsen alltså sporra oss att själva börja skapa igen.

Den här smarta och ambitiösa utställningen bevisar att Röhsska museet äntligen är tillbaka i matchen. Med enkla medel lyckas Paulsen bevisa att demokratisk design numera måste handla om mer än bara serietillverkning och låga priser. Småskaligt hantverk är ju dessutom betydligt mer hållbart än storskalig industri-produktion – så det så.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.