Inrikesminister Mikael Damberg (S) och kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP). Foto: Erik Simander/Pontus Lundahl/TT

Regeringen öppnar för större publik vid konserter och idrottsevenemang

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen förbereder undantag för evenemang med sittande publik som går att genomföra på ett smittsäkert sätt. Det meddelade kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) och inrikesminister Mikael Damberg (S) på en presskonferens i dag.

Förbudet mot offentliga sammankomster på över 50 personer ligger fast.

Men samtidigt presenterar regeringen förslag på vissa lättnader.

Coronapandemin

– Vi måste se till att den i onödan inte träffar verksamhet som kan bedrivas på ett säkert sätt, säger inrikesminister Mikael Damberg.

Två förslag presenterades

Mikael Damberg lade fram två förslag för att underlätta för evenemang med sittande publik. Det första gäller serveringsställen och restauranger.

– I dag träffas restauranger inte bara av lagens krav, utan av även av förbudet mot allmänna sammankomster. Genom att undanta serveringsställen från förbudsförordningen får vi en ordning där en verksamhet inte behöver förhålla sig till två olika regelverk beroende på vilken aktivitet som förekommer.

Det andra förslaget handlar om att införa lättnader för större kultur och idrottsevenemang med sittande publik.

– Det handlar om att förbereda för att göra undantag för vissa arrangemang med sittande publik som kan arrangeras på ett smittsäkert sätt.

Förslaget innebär att avstånd på två meter fortsatt ska följas. Mikael Damberg ville inte ge någon exakt siffra för ett nytt övre publiktak, utan inväntar synpunkter från Folkhälsomyndigheten.

De två förslagen ska nu ut på remiss och tanken är att de ska bli verklighet den 1 oktober.

Nytt krispaket till idrotten och kulturen

Amanda Lind presenterade också ett förslag om ett nytt krispaket till den ekonomiskt pressade idrotts- och kultursektorn: en miljard till idrotten respektive 1,5 miljard kronor till kulturen under 2020.

– Dagens besked om ändringar är en viktig signal, samtidigt är jag och regeringen medvetna om att det här inte löser sektorns alla problem, säger kulturminister Amanda Lind.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet