Ljuständning på Raoul Wallenbergs torg i Stockholm för att hedra minnet av de som mördades under Förintelsen. Foto: Anders Wiklund/TT

Regeringen går vidare med museum om Förintelsen

Publicerad

Regeringen tillsätter en utredning om ett framtida museum om Förintelsen. Etnologen Birgitta Svensson har fått i uppdrag att lämna förslag på hur ett sådant museum skulle kunna bevara och föra vidare minnet av Förintelsen, det skriver regeringen i ett pressmeddelande.

I fjol lovade statsminister Stefan Löfven (S) att frågan om ett museum med fokus på Förintelsen skulle snabbutredas. Detta efter ett förslag från Förintelseöverlevaren Max Safir. I direktivet, som förmedlats till utredaren Birgitta Svensson, skriver regeringen bland annat att det saknas en museiverksamhet i Sverige som kan samla in föremål med anknytning till Förintelsen och förmedla minnen av det historiska skeendet.

Nu är det upp till Birgitta Svensson att innan den 31 mars nästa år komma med ett förslag på den nya museiverksamheten och vilket lokalbehov som finns.

Birgitta Svensson är professor i etnologi vid Stockholms universitet och har tidigare bland annat varit ständig sekreterare i Kungliga Vitterhetsakademien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.