Alice Bah Kuhnke Foto: TT

Regeringen utreder mediekrisen

Uppdaterad
Publicerad

Sjunkande upplagor och nedlagda redaktioner.

Tidningskrisen är i förlängningen ett demokratiproblem, enligt demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP), som nu tillsätter en mediepolitisk utredning.

Allt mer av journalistiken har flyttat över till nätet. Men inkomsterna har inte flyttat med i samma takt. I alla fall inte till tidningarna. I stället finns sökmotorer, sociala medier och andra aktörer som vill smaka av annonskakan.

I utredningen vill regeringen bland annat ha svar på vilka demokratiska utmaningar som den snabba omställningen från pappers- till digitalnyheter leder till, inte minst på lokal nivå.

Mediedagarna 2015

– Ur vårt perspektiv är mediekrisen en kris för demokratin och därmed också oerhört allvarlig, säger Alice Bah Kuhnke till TT.

– Utredningen ska ge förslag på mediepolitiska verktyg som är anpassade till tiden, men också har fokus på medborgarna och på journalistiken som demokratibärare.

Justering inom kort

Regeringen har sedan tidigare aviserat en förändring av det statliga presstödet, en proposition väntas inom de närmaste veckorna.

– I dagsläget är det närmare 70 miljoner kronor som inte kan användas. Det upprörde mig när jag upptäckte det, säger Bah Kuhnke.

– Det vi gör inom kort är en justering, så att vi i större utsträckning kan använda redan befintliga medel. Men det är en kortsiktig lösning i väntan på en större genomgång.

Fakta: Tidningsdöden

Dagbladet i Sundsvall lades ner sista februari, ett färskt exempel på krisen i tidningsbranschen där sparpaket har avlöst varandra de senaste 20 åren.

I en studie som presenterades i höstas svarade 87 (av 95 tillfrågade) landsortstidningar att de minskat sin redaktionella personal med totalt 1 151 tjänster (4 680 till 3 529) mellan 2004 och 2014. En minskning med 25 procent.

Under samma period hade var tredje lokalredaktion på dessa tidningar lagts ned (från 258 till 164). Var tredje kommun i landet blev av med minst en lokalredaktion.

Enligt Tidningsutgivarna (TU) minskade antalet journalister inom dagspressen från 5 900 år 2004 till 4 700 i fjol.

Källa: Tidningsutgivarna och Södertörns högskola.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mediedagarna 2015

Mer i ämnet