Regeringen vill göra det möjligt för betydligt större publik från den 1 juli än vad som tidigare sagts.

Regeringen vill höja publiktaket mer än väntat

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill höja publiktaket från den 1 juli med mer än vad som tidigare föreslagits, uppger idrotts- och kulturminister Amanda Lind.

Regeringen vill göra det möjligt för betydligt större publik från den 1 juli än vad som tidigare sagts.

– Det kommer att göra stor skillnad för många, framför allt de stora evenemangen, säger kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) till TT.

I regeringens plan för att stegvis avveckla restriktionerna ingår sedan tidigare att höja publiktaken för fotbollsmatcher, konserter och andra allmänna sammankomster och offentliga tillställningar från den 1 juli. Till exempel kommer 3 000 personer att tillåtas i publiken på utomhusevenemang med sittplats.

Tak per sektion

Men nu går regeringen ett steg längre och vill möjliggöra för ännu mer publik. I ett förslag som nu skickas på remiss föreslås att maxtaket ska gälla per sektion – inte totalt.

– Sannolikt gäller detta för de allra största evenemangen, och det är oavsett vilka evenemang det är. Det är yta och möjlighet till avstånd som är avgörande. Det får inte bli trängsel, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Föreslår inte vaccinbevis

Folkhälsomyndigheten har gett underlag till regeringen och i uppdraget ingick även att undersöka om testning eller vaccinationsbevis skulle kunna användas för att genomföra större evenemang.

Men myndigheten tror inte på det i nuläget.

-Vi går för närvarande inte fram med vaccinationsbevis, utan vi tycker att sektionering är ett enklare genomförbart alternativ. Även testningen riskerar att ta resurser – både materiel och vårdpersonal – som kan behövas till vården, säger Lena Hallengren.

Men regeringen stänger inte dörren helt för vaccinationsbevis och kan komma att återkomma i frågan.

Andra nyheter i regeringens förslag är att upp till 1 800 personer kommer att tillåtas i demonstrationer utomhus från den 1 juli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.