Regeringen aviserar 319 miljoner kronor i riktat stöd till statligt finansierade kulturinstitutioner. Det meddelade Liberalernas Christer Nylander under en presskonferens på fredagen. Foto: TT

Nytt krispaket: 319 miljoner till statliga kulturinstitutioner

Uppdaterad
Publicerad

Ett stöd på 319 miljoner kronor ska tillkomma flera av de statliga kulturinstitutionerna. Det handlar både om museer och scener, det meddelade kulturminister Amanda Lind (MP) och Liberalernas Christer Nylander under fredagens presskonferens.

Kultur- och mediesektorn står inför stora utmaningar i spåren av coronapandemin. Under fredagens presskonferens meddelade kulturminister Amanda Lind ytterligare stödåtgärder för kultursektorn.

Regeringen aviserar 319 miljoner kronor i riktat stöd till statligt finansierade kulturinstitutioner, i syfte att täcka intäktsbortfall.

– De här kulturinstitutionerna är viktiga i sig men också för kulturlivet i stort. Till exempel som arbetsgivare och för att vårda våra samlingar och vårt kulturarv. Därför är detta ett väldigt viktigt tillskott till kulturlivet i Sverige, sade Liberalernas Christer Nylander under pressträffen.

Både scener och museer berörs

Institutionerna som berörs är många, och inbegriper både scener och museer. Bland annat Vasamuseet, Cosmonova, Riksteatern, Röhsska museet och Ájtte, Svenskt fjäll- och samemuseum.

– Exakt hur fördelningen ska göras är inte klart ännu, men kompensationen kommer i de flesta fall täcka mellan 70 och 80 procent av det beräknade intäktsbortfallet, sade Christer Nylander.

Regeringen har tidigare infört ett riktat stöd på 500 miljoner till kultursektorn. Stödet fördelas av bland annat Kulturrådet och Konstnärsnämnden och ska komma kulturarbetarna till del innan midsommar.

Har fått kritik

Samtidigt har regeringen fått kritik från flera håll i kultursektorn då man inte tycker att stödåtgärderna räcker till eller träffar rätt.

Bland annat överlämnar branschorganisationen Svensk live under fredagen ett brev till kulturministern där de kräver att det stöd som musiklivet kan söka för inställda evenemang förlängs. I nuläget omfattar stödet endast evenemang som skulle ägt rum fram till sista maj. Samtidigt sker de flesta spelningarna under sommaren, menar organisationen.

Under samma presskonferens föreslog regeringen också ett utökat stöd till mediesektor på 500 miljoner kronor.

De här kulturinstitutionerna berörs av stödet

Ájtte, Svenskt fjäll- och samemuseum

Bildmuseet

Cosmonova, som är en del av Naturhistoriska riksmuseet

Den uppdragsarkeologiska verksamheten vid Statens historiska museer

Form/Design Center

Föreningen Svensk Form

Judiska museet i Stockholm

Kungliga Dramatiska teatern AB

Kungliga Operan AB

Nobelprismuseet

Riksteatern

Röhsska museet

Stiftelsen Arbetets museum

Stiftelsen Bergmancenter på Fårö

Stiftelsen Carl och Olga Milles Lidingöhem

Stiftelsen Dansens Hus

Stiftelsen Dansmuseifonden och Stiftelsen Rolf de Marés Minnesfond

Stiftelsen Drottningholms slottsteater

Stiftelsen Nordiska museet

Stiftelsen Prins Eugens Waldemarsudde

Stiftelsen Skansen

Stiftelsen Strindbergsmuseet

Stiftelsen Tekniska museet

Stiftelsen Thielska galleriet

Sveriges Fängelsemuseum

Unga Klara AB

Vasamuseet, som är en del av Statens maritima och transporthistoriska museer

Voksenåsen

Zornsamlingarna

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.